Holografikus navigációs kivetítés a szélvédőn

A WayRay projekt 2012-ben kezdődött, a holografikus kivetítő első prototípusával. A NAVION az első holografikus AR Infotainment rendszer autók számára. A Rinspeed Oasis Concept autóba épített prototípus 2017-ben debütált a közönség előtt. Az innovációra a Porsche, illetve a Hyundai is felfigyelt, valamint számos befektető cég is mögé állt.

Nem is túl nagy csoda, hisz a holografikus megjelenítés felülmúlja a hagyományos Head Up Displayeket mind mélységben, mind látómezőben és a kijelző személyre szabható, hogy megfeleljen a felhasználó igényeinek. Az AR felhasználói felület nem csak a vezetők, hanem az utasok számára is készült.

A cég nem áll meg a személyautóknál. Kiegészítő holografikus AR-kijelzőt fejlesztenek más közlekedési eszközök számára is, amely lehetővé teszi a nehézgépek vezetőinek, valamint légi- és vízi közlekedési és szállítóeszközök irányításának holografikus segítését. A Holografikus kijelző lehetővé teszi a vezetők számára a holtterek átlátását is, ezáltal jelentősen csökkentve a balesetek kockázatát. GPS helymeghatározással kombinálva, az AR rendszer irányítja a vezetőt a nagy területeken történő eligazodás, illetve és pontcélok megtalálásában.

De az innováció még itt sem áll meg: megalkották az intelligens üveget, az integrálható bármilyen környezetbe, így akár épületek ablakaiba is kézenfekvő lehet a beépítése, így az épület intelligens ablakokkal bővíthető, amelyek vezetik a tekintetet és segítenek felfedezni a környező világot.

(Küllei)