Star Wars hangok Yamaha high-tech hanggenerátor elektromos járművekhez

A Yamaha hangszerekkel kapcsolatos szakértelmét is becsatornázza az elektromos járművek biztonságosabbá tétele érdekében. Már az elektromos járművek születésének hajnalán szinte azonnal jött a megfigyelés, hogy hang nélkül a közúti közlekedés veszélyesebb a többi úthasználó számára, emellett a hang gyakran fontos szempont új motorkerékpár vásárlásakor is.

A Yamaha a belső hanghatások fejlesztése érdekében kezdett új projektbe. Az ötletnek van piaca, hiszen már egy egész iparág - az utángyártott kipufogóipar - jórészt azért létezik, hogy a motorkerékpárok és autók hanghatásainak rajongóit kielégítse szerte a világon.

Az elektromos hajtású motorkerékpárok megjelenésével, és a belső égésű motorok tervezett visszaszorításával mind a közutak, mind az egyéb – offroad – motoros útvonalak zajterhelése átalakul.

A Yamaha hanggenerátort fejleszt, amelynek célja, hogy az elektromos hajtáshoz az ismerős hanghatások keltette érzetet adja. Úgy tűnik, hogy a Yamaha mindezt elég komolyan veszi, mivel a vállalat kifejezetten a projekthez külön divíziót is alakított „Alive” néven. Az Alive divízió hangmérnökei egyetértenek abban, hogy a hang a vezetési élmény döntő eleme. Ez nemcsak magával ragadó, élvezetes aspektusa az utazásnak, hanem sebességérzetet is ad a vezetőnek - fokozva a gép irányításának képességét. Hideo Fujita, a projekt egyik vezetője azt állítja, hogy a hangzásképek képesek lesznek olyan hangok előállítására, amelyek jóval túlmutatnak az ismerős, eddig megszokott motorhangokon. "Még az is lehetséges, hogy Star Wars hangok költöznek autóink fedélzetére.”

A hanghatással az alábbi videóban ismerkedhetünk: