Vontatmányok biztonsága

Köztudottan kihívást jelent a jármű-pótkocsi kombináció manőverezése. A Continental intelligens utánfutótechnikai csomagját ennek megváltoztatására tervezték, összekapcsolva az egymást kiegészítő innovatív technológiákat a sofőr segítésére. A Continental Transparent Trailer technológiája lehetővé teszi a járművezetők számára, hogy „átlássák” a pótkocsi holttereit a gépjármű szerelvény mozgása során. A megoldás a Continental Surround View rendszerén alapul, amely a pótkocsi-portfólió kulcsfontosságú eleme, két kamera és egy vezérlőegység együttesen olyan panorámát nyújt, amely gyakorlatilag „átlátszóvá” teszi a pótkocsit a vezető számára. A sofőr élő közvetítésen keresztül láthatja az utat és az esetleges akadályokat, más járműveket a pótkocsi mögött vagy mellett.

Vontatmányok esetén a sofőrnek egyszerre két járművön kell navigálnia - gyakran úgy, hogy a teherautó az egyik, a pótkocsi pedig a másik irányba halad. A Continental első, 2015-ben bemutatott Trailer Reverse Assist rendszere biztonságosabbá és könnyebbé tette a pótkocsikkal történő járművek biztonságos manővereit és parkolását. Intelligens hátsó kamera modult használ, és integrálható a jármű 360 fokos Surround View rendszerével a körkörös látás érdekében. Ezzel a sofőr láthatja a kivetített pótkocsi útvonalát a jármű középkonzoljának képernyőjén, és egy gombbal szabályozhatja a pótkocsi irányát, ezáltal javítva a pótkocsi manőverezőképességét szűk helyeken. A technológia távirányító funkcióval is párosítható a pótkocsinak a vontatóhoz történő csatlakoztatására. A technológia a jármű intelligens visszapillantó kamerájának segítségével érzékeli a pótkocsit, majd kiszámítja a jármű optimális útját a csatlakoztatásig. Az útvonal létrehozásakor a technológia minden objektumot figyelembe vesz és elkerül, akár statikus, akár mozgásban van. A jövőben a rendszer képes lesz automatikusan beállítani a jármű légrugózási rendszerét is a megfelelő magasság biztosítása érdekében. Használható közvetlenül mind a vezetőülésből, mind pedig a járművön kívülről a vezeték nélküli alkalmazásvezérlés révén.

A Continental intelligens utánfutó portfóliójának utolsó része, a Trailer Stability Assist támogatja a biztonságosabb vezetést. A technológia automatikusan észleli a pótkocsi esetleges lengését, és váltakozó fékezési beavatkozásokkal stabilizálja azt. A Continental elektronikus fékrendszerével integrálva a megoldás opcionálisan csökkenti a jármű és a pótkocsi sebességét is, csökkentve a motor nyomatékát és növelve a nyomást a fékrendszerben a lassítás érdekében, amíg az oszcilláció le nem áll.

A Continental elkötelezett amellett, hogy biztonságosabbá és hatékonyabbá tegye a vontatmányok közlekedését. A vállalat jelenleg egy olyan megoldás kidolgozásán dolgozik, amely lehetővé tenné a sofőr számára, hogy a járművet pótkocsival a vontatásban automatikusan leparkolja egy parkolóhely azonosítását követően, valamint fedélzeti radar és kamera érzékelők felhasználásával. A Continental Surround View System rendszerén alapuló megoldás segít megakadályozni, hogy a jármű és a pótkocsi kanyarodás közben bármivel is ütközzön, legyen az egy másik jármű, járda vagy egyéb akadály.

"A Continental legkorszerűbb utánfutó technológiájának teljes csomagját úgy tervezzük, hogy megváltoztassa a pótkocsival való vezetést, biztonságosabbá és könnyebben kezelhetővé tegye a vontatmányok manőverezését" - tette hozzá Arnaud Lagandré a Continental LiDAR rendszerekért felelős vezetője.