Kórokozó gyilkos az utastérben

Az utastéri levegőminőség már néhány évtizede a figyelem előterébe került. Az utastérbe kerülő kültéri levegő minősége jogosan lett komfortmutató. A beltéri levegő rossz minősége, szennyezőanyag-tartalma egészségügyi kockázatot jelent, mely a COVID „korszakban” még fokozottabban igaz. A fedélzeti levegőtisztítást bizonyára sokan fogadják, főleg városi környezetben közlekedők, kedvezően és a nem éppen olcsó szűrők (közismerten a pollenszűrők) időszakos cseréje ellen sem tiltakoznak. A szervizeknek is jó, mert forgalmukat növeli.

POLLENSZŰRŐK

A ma már sztenderd tartozékú pollenszűrők HEPA (high-efficiency particulate arrestance) teljesítmény szintűek. A HEPA szűrőre Európában az az előírás, hogy a 0,3 mikron méretű részecskék 85%-át kell eltávolítania. Egy (True) HEPA szűrőben, a részecske-szennyezőanyagok annak szálai között a fizikai feltartóztatás, elzáródás, diffúzió hatásmechanizmusával történik, így eltávolítja a szennyeződések 99,97%-át, beleértve a port, az allergéneket és a kórokozókat. Az autók pollenszűrője a 0,5 mikron méretűeket, illetve annál nagyobbakat nagy %-ban tartóztatja fel. Hasznosságuk vitathatatlan. Aktívszenes tartalommal a szagképzőket, baktériumokat is jó hatásfokkal csapdába ejti. Időnkénti cseréje telítődése miatt természetesen szükséges.


A fotokatalitikus reakciók hatásmechanizmusa

AMIKOR A POLLENSZŰRŐ MÁR NEM ELÉG

A levegőtisztítási technikában az aktív, a szennyező anyagot nem tároló, hanem megsemmisítő levegőtisztítók („kórokozó gyilkosok”) egy másik kategóriába tartoznak. Ezek nem szűrők, tehát filtert nem tartalmaznak. „Bevetésük” különösen akkor indokolt, ha illékony szerves anyagokat (VOC – Volatile Organic Compound), valamint kórokozókat, baktériumokat és vírusokat kell a levegőből eltávolítani. A vírusok a baktériumoknál jóval kisebbek, mindössze néhány száz nanométeresek, ebben a tartományban a pollenszűrők már nem hatékonyak, áteresztik ezeket a kórokozókat. A herpeszvírus például 0,1 mikron méretű.


A titán-dioxiddal bevont katalizátorhordozó lemez az AirZingTM Mini készülékben


A katalizátorhordozó lemez kiemelése tisztításhoz


A tartókeretből kiemelt katalizátorhordozó lemez (nem szűrőlap!)

FOTOKATALITIKUS OXIDÁCIÓ (PCO) A PCO

(PhotoCatalytic Oxidation), azaz a fotokatalizátoros oxidáció alkalmas a VOC és a baktérium, vírus kórokozókat megsemmisíteni. A fotokatalízis fény által kiváltott kémiai folyamat, melynek során a fény gerjeszti a katalizátort, ami azután redoxireakciókat indít el.

A készülékben a ventilátorral cirkuláltatott levegő a fotokatalizátor áttört lemezén (fémes rácson) halad át. A használt fotokatalizátor a titánium-dioxid (TiO2 ). A lemezeket UV-fény világítja meg, melynek hatására a katalizátorlemezek aktiválódnak és igen reaktív hidroxil és szuperoxid ionokat hoznak létre. Ezek pedig kiválóan alkalmasak a levegőben található szagképző anyagok, a mikrobák (köztük a baktériumok) és a vírusok oxidációval történő megsemmisítésére. A PCO során használt oxidálószer a levegő oxigénje, nincs szükség más oxidálószerre (mint amilyen az ózon vagy a hidrogén-peroxid). A rendszer nem termel ózont és nem használ filtert. Az egyedülálló eljárás a szabadalommal védett TiO2 formulát használja, ezzel vonva be a katalizátoranyagot. Amikor ezt az anyagot 320–410 nm-es UV-A „fény” ultraviola fotonjai érik (UV LED segítségével), a sugárzás hatására fellépő fotokatalízis során egyszerre játszódik le kémiai redukció és oxidáció: a környező levegőben lévő oxigénből és vízpárából, miközben azok elektront vesznek fel, illetve adnak le a felületen, szuperoxid anionok és hidroxilgyökök keletkeznek. Az oxidáció eredményeként minimális mennyiségben szén-dioxid és víz keletkezik.


A katalizátorhordozó fémlemez struktúra nagyított képe

OSRAM AIRZINGTM MINI

Az UV-források gyártásában szerzett szakmai tapasztalatokat felhasználva, az OSRAM kifejlesztette új termékét, az AirZingTM Minit, ami segít az autók belső légterében lévő baktériumok és vírusok elpusztításában. Az AirZingTM Mini légtisztító egy innovatív megoldás minden gépjárműben, de különösen ott, ahol követelmény a megfelelő higiéniai feltételek biztosítása, például gépjármű-bérbeadással, személyszállítással vagy vezetésoktatással foglalkozó cégeknél.


Az UV LED-ek elhelyezése a készülékben


Az AirZingTM Mini mágneses tüskével és ahhoz kapcsolódó mágneses talppal rögzíthető a műszerfal szellőzőrácsához

Ez a kompakt méretű levegőtisztító praktikusan beleillik bármilyen autó belső megjelenésébe. A mágneses tartóval rögzíthetjük a szellőzőrácson. Áramellátása 5 VDC USBC aljzaton keresztül a készülékhez adott kábellel biztosított. Egy átlagos nagyságú gépkocsi utasterét körülbelül 30 perc alatt tisztítja meg, melynek során a beszívott levegőt egy UV-A fénykibocsátó diódák által besugárzott titándioxid szűrőn keresztül vezeti át. A tisztítási folyamat során elpusztítja a baktériumok és a legtöbb vírus 99%-át, valamint megszünteti a kellemetlen szagok 90%-át, majd tiszta, ionizált levegőt juttat vissza a légtérbe. A hatékonyságot laboratóriumi vizsgálatok (GB/T 18801-2015) igazolják. A gyártó az eszközre 2 év garanciát ad.

Az autósokat a „kütyükereskedelem” sokféle termékkel „bombázza”, ígérve csodálatosnál csodálatosabb hatású varázsszereket. Gyakran placebo hatásúak. A cikkben ismertetett tisztító eljárás fizikai alapjainak ismertetésével az volt a célunk, hogy egy tudományosan megalapozott hatásmechanizmusú készülékre hívjuk fel a figyelmet.