Látni és látszani 2020 Németországban

A magyarországi „Látni és látszani” gépjárművilágítás ellenőrzési országos akció mintájául a német Licht Test szolgál, melyet 1956-ban indítottak útjára. A 2020 évi, októberben megrendezett kampányban mintegy ötmillió járművet teszteltek a németországi szervizek.


Jürgen Karpinksi, a ZDK elnöke (baloldalon) és Andreas Scheuer, szövetségi közlekedési miniszter 

Annak ellenére, hogy a járművilágítás állapotának, beállításának megfelelősége pozitív tendenciát mutat, a hibák aránya továbbra is nagy – olvashatjuk a záró értékelésben. Szinte minden tizedik autó elkápráztatja a szembejövő forgalmat.

A 2020-as fényteszt eredménye szerint 28,7 százalékos a hibaarány, mely nem romlott az előző évhez képest (28,8 százalék). A kiértékelés több mint 100 000 hibabejelentés alapján készült.

De a pozitív tendencia ellenére nincs minden rendben: egyértelmű: a túl magasra állított fényszórókkal rendelkező járművek aránya a statisztikák szerint kissé, 9 százalékra nőtt (2019: 8,5 százalék). Majdnem minden tizedik elvakítja a szembejövő forgalmat. A túl kis előrevilágításúak 8,4 százalékot adtak (2019: 8,3 százalék).

Összességében minden ötödik ember hibás fényszóróval közlekedik, 19,8 százalékkal a fő fényszórók továbbra is az első helyen szerepelnek a hiánystatisztikában (2019: 20,3 százalék). A járművek 3,2 százalékában az egyik fő fényszóró teljesen meghibásodott.

Körülbelül 1,5 millió jármű "félszemű" az úton.

A 47 millió autóból álló járműparkra extrapolálva ez körülbelül 1,5 millió járművet eredményez, amelyek "félszeműek" az utcán. Idén a hátsó világítás állapota is romlott, minden tizediknek gondjai voltak vele (10 százalék; 2019: 7,9 százalék).

A ZDK, a német autókereskedői és autójavítói szakmai szövetség a 2020-as fényteszt pozitív szempontjaként értékeli a részt vett gépjármű-műhelyek elkötelezettségét: „A műhelyektől jóval több mint 100 000 hibajelentés érkezett. Ez azt jelenti, hogy lényegesen több vállalat tett erőfeszítéseket az ellenőrzött járművek nyilvántartására, és így lehetővé tette az értelmes statisztikákat. A koronajárvány miatti korlátozások és fokozott erőfeszítések ellenére a fényteszt továbbra is fontos és népszerű kampány a nagyobb biztonság érdekében minden úton "

 

Forrás: Bild - Promotor