Toyota hibrid akkuk újrahasznosítása

A Toyota Motor Europe (TME) 3 éves keretszerződést kötött a francia Société Nouvelle d'Affinage des Métaux (SNAM) céggel a hibrid járműveiben alkalmazott nikkel-metál hidrid akkumulátorainak újrahasznosításáról. A TME 2000 óta 370 ezer Toyota és Lexus márkájú Ni-MH akkumulátorral ellátott hibrid autót értékesített Európában. Az ezekből származó akkumulátorhulladék kezelését eddig saját módszer szerint oldotta meg, ügyelve a környezet védelmére. Az SNAM céggel kötött megállapodás a korábbinál hatékonyabb és gazdaságosabb lehetőséget teremt a használhatatlanná vált Ni-MH akkumulátorokkal kapcsolatos komplex problémakör (leadás, tárolás, szállítás és feldolgozás) megoldásában.

Az SNAM az 1980-as években a kohászati iparra támaszkodva kezdte meg működését, hulladékfémet szállított a fémfeldolgozóknak. Az 1990-es években az újrafeldolgozó szektor egyik meghatározó tényezőjévé vált, s az maradt a mai napig. Időközben az újrahasznosításra vonatkozó európai irányelvek is megszülettek, így a Toyota hibridekből származó komoly mennyiségű elhasználódott akkumulátor sorsa immáron eurokonform módon teljesül be.

A TME az SNAM bevonásán túl egyúttal a leadási pontok számát is jelentősen megnövelte. Ezentúl akár a brüsszeli Toyota-központba is el lehet vinni a Toyota hibridek kiöregedett akkumulátorait, de az összes európai Toyota- és Lexus-importőr, továbbá a márkakereskedők sem tagadhatják meg az átvételüket. Ezeken felül számos minősített autóbontóban is meg lehet szabadulni a Ni-MH csomagoktól. Ezzel immár több mint 3 ezer átvevőhely várja Európában a Toyota hibridek kidobásra ítélt telepeit.