Mérföldkőnek számító megállapodást kötött a Toyota és az LG

Fontos lépést tett elektromobilitási céljainak megvalósítása felé a Toyota, amikor hosszú távú beszállítói megállapodást kötött a világ egyik legnagyobb akkumulátorgyártójával. A jövőben az LG Energy Solution észak-amerikai üzemei látják el lítium-ion akkumulátorral a Toyota ugyanott épülő elektromos járműveit.

2030-ra harminc tisztán elektromos Toyota, illetve Lexus típus bevezetésével, valamint éves szinten akár 3,5 millió akkumulátoros elektromos jármű (BEV) globális értékesítésével készül a villamosítás élére állni a Toyota Motor Company (Toyota). Az ehhez szükséges villanymotor- és akkumulátortechnológián folyamatosan dolgoznak a cég saját fejlesztő laboratóriumai, az iparág leginnovatívabb  megoldásait valósítva meg és dobva piacra.

Ugyanakkor a változatos piaci követelmények rugalmas lefedéséhez elengedhetetlen, hogy az autógyártó több forrásból gondoskodjon a megfelelő mennyiségű és kapacitású akkumulátorok rendelkezésre állásáról, és ezáltal minél gyorsabban és hatékonyabban haladhasson előre a teljesen emissziómentes mobilitás felé vezető úton.

Ennek a stratégiának lesz kulcsfontosságú oszlopa az a beszállítói megállapodást, amelyet az akkumulátorok fejlesztésében és gyártásában több mint harmincéves tapasztalattal bíró, koreai LG Energy Solution (LG) vállalattal kötött a Toyota. 2025-től kezdődően évi 20 GWh összkapacitású akkumulátormodult szállít a Toyota részére az LG – elméleti síkon ez a mennyiség 280 000 Toyota bZ4X gyártására volna elegendő, a Toyota azonban egyelőre nem hozta nyilvánosságra, hogy milyen típus(ok)ba tervezi beépíteni a magas nikkeltartalmú NCMA (nikkel, kobalt, mangán, alumínium) akkumulátorcsomagokat.

A megállapodás teljesítése érdekében az LG 4 billió koreai won (1,08 billió forint) összértékű beruházással fejleszti Michigan állambeli (USA) létesítményét. Innen fogják kiszolgálni a Toyota észak-amerikai gyártóüzemeit, elsőként a Toyota Motor Manufacturing Kentucky gyárát, ahol 2025-ben kezdik meg egy vadonatúj, egyelőre nem részletezett akkumulátoros elektromos modell építését. A megállapodás iparági szempontból is nagy jelentőséggel bír, az LG Energy Solution ugyanis, amely a világ öt vezető autógyártójának mindegyikével beszállítói szerződésben áll, korábban csak vegyesvállalati konstrukcióban biztosított partnerei számára ilyen mennyiségű akkumulátort.


Forrás: https://news.smartermedia.hu/nemzetkozi-hirek/merfoldkonek-szamito-megallapodast-kotott-toyota-es-az-lg
Fotók: Toyota, LG Energy Solution