Az Autótechnika évfordulója

10 évvel ismét tapasztaltabbak lettünk

Az XMEDITOR Lapkiadó Autó ágazata 2002 első félévének a vége felé már látta, hogy változtatnia kell autóslapjainak kiadásában. Számos fejlett és akkor prosperáló motorizációjú nemzetet is megelőzve, gazdag szakmai folyóirat-kínálattal voltunk jelen a magyar piacon. Az autószerelőknek szóló Autószaki, a karosszériásoknak szóló Karosszéria és fényezés, a tanulóknak kiadott Autószaki-Junior és az autókereskedők figyelmébe ajánlott Autóház a legnagyobb nyugati lapkiadókkal vetekedő palettát kínált a szakmának. Ezer és egy oka volt annak, de főleg a pénz, hogy kiadónk nem tudta továbbvinni a lapokat. Ha négy nem megy, legyen egy, mely amennyire lehet, integrálja a korábbiak tematikáit. Így született meg az Autótechnika 2002 szeptemberében. Éppen 10 éve. Hadd mondjuk el azoknak, akik nemrég ismernek bennünket, hogy az autószerelői szaklappal, a SZAKI-val 1991-ben jöttünk ki, több mint húsz éve. Így az Autótechnika lapkiadásunknak még csak a kisebbik felét jelenti.

Az Önök figyelmét, előfizetését, támogatását bírva, köszönjük, amint ezt a lapszámot is olvassák – tartjuk magunkat. Legfontosabb célközönségünk az autószerelők, autófenntartók tábora, ezt nem tévesztjük szem elől. Nekik, mint mondani szoktuk, a „másnap pénzzé tehető” információkkal igyekszünk szolgálni. Feladatunknak tekintjük, hogy az élcsapatot az autótechnikai újdonságokkal és fejlesztésekkel is megismertessük. Olvasóinknak már nem elhanyagolható része kerül ki a mérnökemberek, mérnökhallgatók köréből, és örömünkre szolgál, hogy a szakképzés tanulói is rendelik, olvassák a lapot. A lap szerkesztésénél, az anyagok kiválasztásánál az ő igényeiket is figyelembe vesszük. A jó reklámok (informatív és szép megjelenések) színesítik a lapot, a reklámok és PR-cikkek mutatják, hogy a szakma kereskedelme is fontos médiumnak tart bennünket.

Egyre többen írják meg szakmai „kalandjaikat”, vállalkozói nehézségeiket. Ez utóbbiak száma sajnos napról napra nő, a „fekete-sereg” frontja szélesedik. Minden megalapozott, közérdekű, szakmánkhoz, a szakma vállalkozóihoz kötődő problémával foglalkozunk, azt nem csak leközöljük, de igyekszünk megtalálni az illetékeseket, és a sajtónyilvánosság erejével – bízzunk benne, hogy van ilyen – a megoldást is keresni.

Büszkék vagyunk cikkarchívumunkra is, főleg azért, mert látogatottsága a szakmai forráshelyek sorában előkelő helyre sorolja. Az Autótechnika megindulása óta, az elmúlt 10 év minden cikke ott megtalálható. A régebbiek, a megelőző 11 év anyagai még nincsenek teljes mértékben archiválva.

Szerkesztőségünk, lapkiadónk köszöni a folyóirat iránt mutatott olvasói, hirdetői bizalmat! Köszönjük munkatársaink, szakíróink nagyszerű, a lapzárták rohamában vállalt áldozatkész munkáját!

Azon vagyunk, hogy hónapról hónapra igazán hasznos tartalommal töltsük meg az Autótechnika oldalait.

 

Dr. Nagyszokolyai Iván főszerkesztő
Pintér-Péntek Imre felelős kiadó