Szentpéterváron gyárat épít a Fiat-Chrysler

Autógyárat épít a Fiat-Chrysler Szentpéterváron – közölte az orosz nagyváros vezetésének sajtószolgálata. A konszern képviselői Szentpétervár kormányzóhelyettesével tárgyaltak.

A beruházó 32 milliárd rubelt (823 millió eurót) tervez fordítani az évente 120 ezer gépkocsi gyártására alkalmas üzem létesítésére. A beruházás 80 százalékát fedezné a Fiat-Chrysler, a maradék 20 százalékot az állami tulajdonban lévő orosz Szberbank adná. Az erről szóló szándéknyilatkozatot már februárban aláírták. Az Ria Novosztyi hírügynökség úgy értesült, hogy a Fiat a moszkvai Zil autógyárban a Ducato típus legújabb változatát gyártaná, Szentpétervár környékén pedig dzsipeket készítenének. A Chrysler-csoport, amelyben a Fiat 58,5 százalékos tulajdonrésszel rendelkezik, szintén beruházóként szerepel a projektben és engedélyt ad egyes modelljeinek gyártására.

Az orosz gazdaságfejlesztési minisztérium 2011-ben írta alá azt a megállapodást a Fiattal, amely alapján legalább évi 25 ezer gépkocsit gyártottak volna le Nyizsnyij Novgorodban. Később az autógyár Szentpétervárt választotta az üzem helyszínéül. A Fiat a tatár köztársaságbeli Jelabugban és Náberezsnije Cselniben, a Kamaz autógyár telephelyén is gyártat autókat.

Szentpéterváron már jelen van a Toyota, a Nissan, a General Motors, a Hyundai, a Scania és a Ford. Az orosz piacon növekszik a kereslet a nagy terepjárók és a sportos autók iránt. Az értékesítés 50 százalékkal nőtt 2011-ben, 2012-ben várhatóan mintegy 12 százalékkal többet adnak el.