Vállalkozási feketelista

A természetes személyeket érintő változással együtt a Parlament módosította a vállalkozásokra vonatkozó szabályokat is. Eddig akár egynapi 1 Ft-os késedelem is elég volt ahhoz, hogy a KHR-nél (Központi Hitelinformációs Rendszer), késedelmes adósként legyen feltüntetve egy vállalkozás. Az új törvény hatálybalépésétől harminc napot meghaladó időszak alatt, megszakítás nélkül, 1 millió forintnál nagyobb összegű sorba állított követelést tartanak csak nyilván. Kivételt képeznek a csalások és a készpénz-helyettesítő fizetési eszközökhöz, azaz elsősorban a bankkártyákhoz kapcsolódó esetek, ahol összeghatártól és időszaktól függetlenül minden szerződésszegést, felmondást és felfüggesztést nyilvántartanak.

Nem árt tudni, hogy a hitelnyilvántartás adatait a pénzintézetek szolgáltatják. Ezek a következők: pénzügyi szolgáltatások legalább egyikét végző

pénzügyi intézmény, pénzforgalmi intézmény, elektronikuspénz–kibocsátó intézmény, biztosító, közraktár, Diákhitel Központ Zrt., befektetési hitelt nyújtó hitelintézet, befektetési vállalkozás, értékpapír-kölcsönzést végző befektetési vállalkozás, befektetési alap, befektetési alapkezelő, elszámolóházi tevékenységet végző szervezet, önkéntes kölcsönös biztosító pénztár, magánnyugdíjpénztár, pénzügyi intézmény, központi értéktár és biztosító.

Néhány más országtól eltérően, arról jelenleg nem lehet a KHR-ből információhoz jutni, hogy egy magánszemély rendben fizeti-e a gázszámláját, vagy hogy egy Kft. időben és teljes összegben fizetett-e a kereskedelmi szállítójának.

A 2011. október 11-én hatályba lépett jogszabályt (2011. évi CXXII. törvény a központi hitelinformációs rendszerről) szinte azonnal módosították. 2011. november 14-én lépett hatályba a 2011. évi CXLVII. törvény az otthonvédelmi intézkedésekkel kapcsolatos egyes törvények módosításáról, melynek első fejezete: A központi hitelinformációs rendszerről szóló 2011. évi CXXII. törvény módosításáról rész.

A fenti jogszabály-módosítás a következő változásokat eredményezte:

– A pénzintézet adatátadási kötelezettsége a már átadott referenciaadatok módosulása esetén is érvényes (például előtörlesztésnél).

– Minden hónapban egyszer a fennálló tőketartozást és a pénznemet is jelenteni szükséges. Ezen két változás hozzájárul ahhoz, hogy reálisabb, aktuálisabb adatokból történjen az ügyfél megítélése. (Eddig, csak a szerződés-kötéskori tőketartozást ismerték a KHR felhasználói.)

– Egyszer elég lesz nyilatkoznia a természetes személy ügyfélnek arról, hogy akar-e a pozitív hitelnyilvántartásban szerepelni. Így nem szükséges minden pénzintézetre és szerződésre egyenként nyilatkoznia.

– Ezentúl a KHR-t kezelő pénzügyi vállalkozás megkülönböztetés–mentesen köteles biztosítani a KHR-hez történő csatlakozás lehetőségét az Európai Unió másik tagállamában székhellyel rendelkező hitelező számára, ha az Magyarországon, határon átnyúló szolgáltatást végez, tehát például az úgynevezett „osztrák hitelek” nyújtóinak is.

Vállalkozásnál a KHR szolgáltató nem egyenként vizsgálja az 1 millió forintos lejárt idejű követelési küszöböt, hanem összesítve. Azaz azon cég, amelynek fizetési számlájával szemben – fedezethiány miatt – harminc napot meghaladó időszak alatt, megszakítás nélkül egymillió forintnál nagyobb összegű sorba állított követelést tartanak nyilván, az a KHR–ben „rossz” adósként szerepelni fog.

Cser Gábor

Forrás: www.autoszektor.hu 2012. februártól az Autós Nagykoalíció vette át a portál működtetését és kiadását. Főszerkesztő Deák János.