Óriásfejlesztések Budapesten és Miskolcon

A Bosch-csoport összesen 11,5 milliárd forint értékű beruházás keretében 2011 végén Miskolcon jelentős gyárbővítést hajtott végre, míg Budapesten, a X. kerületi Maglódi úton új fejlesztőközpont építését kezdte meg. A már átadott miskolci üzemrész 23 300 négyzetméteres területnövekedést, illetve mintegy 1100 fős létszámbővülést eredményezett, s összesen 5,5 millárd forintból valósult meg, amelyhez 981 millió forinttal az Észak-magyarországi Operatív Program keretében a magyar állam is hozzájárult.

A Bosch már korábban is jelentős tényezőnek számított a borsodi megyeszékhelyen: a Robert Bosch Power Tool Kft. elektromos kéziszerszámok, a Robert Bosch Energy and Body Systems Kft. pedig autóipari alkatrészek fejlesztésére és gyártására szakosodott. Az új gyáregységgel a Robert Bosch Energy and Body Systems Kft. autóipari kapacitása bővül. A Miskolcon készített ablaktörlőrendszereket, klímaberendezések elektromos meghajtását, indítómotorokat és generátorokat a Bosch a világ autóipari cégei számára állítja elő. Az autóipari kapacitás mellett a cég termékválasztéka is szélesedik: új villamos motorok, generátorok, önindítók, ablaktörlő szerkezetek és lapátok, valamint az eBike meghajtásrendszereinek gyártását vezetik be Miskolcon. Az eBike alkatrészek világszinten 25 kerékpármárkába lesznek beépítve.

A dolgozói létszámot tekintve a miskolci egység az elektromos hajtások, indítómotorok és generátorok divízió legnagyobb európai üzemévé nőtte kis magát. A Bosch eddig csaknem 50 milliárd forintot fektetett be Miskolcon, ebből több mint 26 milliárd forintot az autóipari gyárba és további mintegy 13 milliárd forintos ráfordítást helyezett kilátásba az elkövetkező 5 év során azért, hogy az épület elnyerje teljes felszereltségét és maximális kapacitását.

Mindeközben Budapesten is növeli aktivitását a Bosch-csoport. A főváros X. kerületében, a Gyömrői úton a jelenlegi bérelt telephely tőszomszédságában 32 ezer négyzetméteres, két ütemben – 2013, illetve 2014 év végére – megvalósuló magyarországi fejlesztőközpontot épít. A magyarországi Bosch-csoport bázisa a Bosch Fejlesztési Központnak, valamint a gépjármű-felszerelések és az elektromos kéziszerszám üzletágaknak, az adminisztrációs osztályoknak, továbbá a budapesti Bosch Rexroth Kft.-nek ad világszínvonalú, korszerű otthont. Miközben az alapkőletétellel megindult a Bosch újabb nagyberuházása, a Budapesti Fejlesztési Központ már a 600. mérnököt is felvette.

A Bosch éves szinten jelentős összegeket költ kutatás-fejlesztésre. Tavaly Magyarországon 11 milliárd, az idén pedig a tervek szerint 12 milliárd forintot fordítanak e célra. A budapesti központ a Bosch öt gépjármű-technikai üzletágát szolgálja ki. 2010-ben 25 olyan autóipari szabadalmat jegyeztettek be, amelyeket a budapesti fejlesztési központ munkatársai dolgoztak ki.

A magyarországi Bosch-csoport tavaly jelentős mértékben, az előző évi 315 milliárd forintról 27 százalékkal, 401 milliárd forintra növelte nemzetközi, vállalaton belüli mozgások nélkül számított árbevételét. A társaság magyarországi értékesítései 8 százalékkal, 118 milliárd forintra nőttek. A cégcsoport 2011-ben Budapesten, Hatvanban és Miskolcon összesen 8000 fős – elsősorban a gyártás területén foglalkoztatott – dolgozói létszámával az egyik legjelentősebb munkaadóvá fejlődött a magyarországi vegyesvállalatok között.