Kárászy Cég

A Kárászy Cég Magyarország egyik legrégebbi, ma is családi tulajdonban lévő autóipari vállalkozása. Működésének kezdetén bútorszállító lovas kocsik gyártásával foglalkozott. A századfordulótól rugók készítése és felújítása jelentette a cég profilját, mely az 1950-es évektől ismét változott és lengéscsillapítókra specializálódott. A rendszerváltás után két világcég, a német Boge és a holland Koni lengéscsillapító-gyárak hazai importőrévé váltak.

A fejlődés a ’90-es évek eleje óta töretlen. A forgalmazás és felújítás mellett ma már gyártással is foglalkozik a cég. Több mint 10 évvel ezelőtt gyártotta le az első vasúti lengéscsillapítóját a MÁV részére és ez idő alatt a legyártott darabszám elérte a 10 000-et. A vasúti lengéscsillapítók teljes egészében saját konstrukciók, azaz belső szerkezetük is a cég mérnökei által megálmodott rendszer.

A jövő újdonsága lesz egy teherautókhoz és buszokhoz fejlesztett lengéscsillapító-típuscsalád, mely képes párosítani a magas minőséget a rendkívül kedvező árral. A cég saját gyártású lengéscsillapítóinak alkatrészeit részben maga gyártja, részben pedig hazai cégekkel gyártatja, így termékeik szinte teljes mértékben magyar gyártmányok.

A Kárászy Cég egyre nagyobb figyelmet szentel a kutatás-fejlesztés területére is. Termékeinek folyamatos fejlesztése mellett, új csillapítástechnológiák kutatásával is foglalkozik. A lengéscsillapítók fejlesztésén túl, azok vizsgálati módszereinek tökéletesítését is fontosnak tartja. Idén került bevezetésre egy új mérőszoftver, mely segítségével a különböző csillapítási karakterisztikák pontosan meghatározhatók. Tervbe van véve egy korszerű hidraulikus vizsgálóberendezés fejlesztése is, mely egyrészt a gyártás és felújítás ellenőrzését egyszerűsítené, valamint a kutatás-fejlesztésben is nagy segítséget jelentene a mérnökök számára. A mérőgépben nemcsak lengéscsillapítók mérését, hanem akár teljes futóművek vizsgálatát is el lehetne végezni, így közvetlen eredményeket kapva a lengéscsillapító tulajdonságait illetően.