150 éves a Jedlik-dinamó

Az első villanymotor, a dinamó és az első elektromos jármű megalkotója, Jedlik Ányos bencés szerzetes munkássága előtt tiszteleg az Elektrotechnikai Múzeum a „150 éves a Jedlik-dinamó” című időszaki kiállítással.  A kiállítás különlegessége a több mint 180 éves forgony, az eredeti 150 éves dinamó, a közel 140 éves villamfeszítő vagy a 135 éves, műszerész precizitással készített, hullámok eredőjét rajzoló gépezet. A tárlaton több berendezést működés közben lehet megfigyelni.

Jedlik Ányos, pannonhalmi bencés szerzetes tanár, 150 évvel ezelőtt, 1861-ben készítette el unipoláris generátorát, melynek mágneses terét elektromágnes állítja elő. E készülékkel jutott el az öngerjesztés – dinamóelv – felismeréséig, öt évvel a német Siemens és az angol Wheatstone előtt, de felfedezését nem publikálta. A dinamóelv új utat nyitott az áramfejlesztő generátorok tervezésében.

A kiállítás nemcsak az ismert dinamóelv megszületésének történetét, hanem Jedlik munkásságának egyéb fontos állomásait is bemutatja. Jedlik 1830 körül részletesen tanulmányozta az elektrodinamikus forgó mozgás minden lehetséges változatát: több kommutátoros és unipoláris forgonyt, azaz villanymotort készített. Sikeresen alkalmazta az elektrodinamikában szerzett ismereteket az elektrosztatika területén is. Ennek eredménye volt, a „villamfeszítő”. 1855-ben villamos mozdony modellt készített és ugyanebben az évben a galvánelemek tökéletesítése, fejlesztése terén eredményeit nemzetközileg is elismerték. Tudományos tevékenységének legnagyobb része az elektrotechnika területére esik, de maradandót alkotott a finommechanikában és a fénytanban is.

A kiállításhoz a múzeum gyűjteményén túl régi iskolák szertáraiból válogattak és mutatnak be néhány kiemelkedő, Jedlik életútjához köthető, míves darabot.

Az Elektrotechnikai Múzeum a kiállításhoz kapcsolódóan új múzeumpedagógiai programokat is kidolgozott, amelynek keretében akár Jedlik Ányos első villanymotorjának működő mása is elkészíthető.

A „150 éves a Jedlik-dinamó” című időszaki kiállítás a „Felemelő század”rendezvénysorozat része.

A kiállítás 2011. december 31-ig tart nyitva.