Valeo speed/visio Nomad

A Valeo sebességet a szélvédőre kivetítő eszközét, a Valeo speed/visiót korábban már bemutattuk.

A „Head-up display” hasznosságáról szóltunk, elsősorban azért, hogy önök tudják továbbajánlani, beszerelni, keresni rajta egy kis aprópénzt. Jó lehet például olyanoknak, akik úgy vezetnek, hogy ráhúzzák magukat a kormányra, és a műszerfalból semmit sem látnak, akik annyira figyelnek az útra, hogy tekintetüket nem vetik a sebességmérőre. A sebességhatár szigorú ellenőrzésekor, ha mindig a szemünk előtt „lebeg”, az is fontos. Tanulóvezető oktatókocsiban jó, ha az oktató is látja a sebességet. Autós ajándéknak pedig kiváló.

A Nomad GPS alapú

A korábbi eszközt rá kellett kötni a gépkocsiban egy sebességjel-forrásra (ma ez nem is olyan egyszerű dolog) és tápfeszültséget is kért. A kivetített sebesség értékét természetesen a gépkocsi sebességmérője szolgáltatta. Mint tudjuk, ez nem a pontos haladási sebesség, általában 5–8 km/h értékkel több, és a sebességtől is függhet.

Pontos értéket csak járműfüggetlen forrásból, azaz a GPS-ről vehetünk le (SIRF Star III., 1575,42 MHz). A GPS antenna a készülékben van. A Valeo speed/visio Nomad hamar megtalálja a műholdakat, gyorsan reagál a sebesség megváltozására. Így a készülék vezeték nélkül helyezhető el a szélvédő előtt és tartójának megdöntésével a kívánt látómezőbe vetíthető a sebesség számértéke. Tápellátás természetesen szükséges (teljesítmény: 2,7 W), akkumulátora a szivargyújtóról feltölthető. Ezek után a töltővezeték lekapcsolható.

A sebességtúllépés hang és képi figyelmeztető jelzései tetszőlegesen állíthatóak be.

Információ: www.vezetesorome.com/hu_hu-home.html