Hat másodperc

1, 2, 3, 4, 5, 6. A világon minden hatodik másodpercben életét veszti valaki közúti baleset során. Magyarországon ennél jobb a helyzet, nálunk „csak” 43 678 másodpercenként, azaz 12 óránként. De az érintettek számára ez sem fogadható el. És e tekintetben mindenki érintett: én, te, ő, mi mindannyian.

Mindenki közlekedik. Az autós, a kerékpáros, a gyalogos. És naponta 14 ezer 400-zal kevesebben leszünk a világon, mert valaki vagy valami nem volt rendben.

A megdöbbentő adatok világméretű összefogásért kiáltanak, s az Egyesült Nemzetek Szervezete szokatlanul hosszú, tízéves globális kampányt határozott el.

2011. május 11-én a világ számos pontján indult el a program. Államfők, miniszterelnökök és prominens személyiségek fejezték ki elkötelezettségüket a Cselekvések évtizede a közlekedésbiztonságért 2011–2020 akció mellett.

Cselekedni kell, mert ha nem teszünk semmit, a jelenlegi, évente több, mint 1,2 millió emberéletet követelő halálos áldozatok száma 2020-ra kétmillióra emelkedik, 2030-ra pedig megduplázódik.

A közlekedési baleseti áldozatok fele gyalogos, kerékpáros és motoros, azaz védtelen közlekedő. A világon a 15–29 éves korosztály körében az első számú halálozási ok már nem egy vírusos vagy halálos betegség, hanem a megelőzhető és elkerülhető halálos baleset. És akkor még nem beszéltünk az akár egész életükre megnyomorodott sérültekről.

Gyalogosok, kerékpárosok, motorosok... Mi, autósok, mondhatjuk-e, hogy nincs közünk hozzá?

Az Autótechnika szerkesztősége és kiadója, az X-Meditor Kft. azért csatlakozik a GRSP Magyarország Egyesület kezdeményezte civil mozgalomhoz, mert elkötelezettek vagyunk a biztonságos közlekedés iránt. A Világbank indította útjára 1999-ben a Partnerség a közlekedésbiztonságban (GRSP= Global Road Safety Partnership) című programját, amely az állami szektor, az üzleti szféra és a civil szervezetek együttműködésében rejlő lehetőségeket kívánja aktivizálni a közúti balesetek csökkentésére, valamint az ezekből adódó veszteségek enyhítésének céljából.

Lapunkban, honlapunkon és kiadónk többi médiumában cikkeinkben tíz évig rendszeresen feltűnik majd egy embléma, mely jelzi: együtt tehetünk azért, hogy kevesebb embertársunk veszítse életét közlekedési balesetben.

Ha csak felére tudjuk csökkenteni az áldozatok számát, óránként 300 életet mentünk meg. Együtt, valamennyien közlekedők, itt, lakóhelyünkön, a Földön.

Legyen rend a kocsinkban és a fejünkben! Életeket menthetünk vele.