LINCOS

A garázsberendezés-piacon a LINCOS rövid idő alatt ismert márkanév lett. A LINCOS Kft. és márkaneve, berendezéseik egységes kék színe , új „szín” a hazai kínálati palettán. Amit csinálnak, az valami új. Új a termékkör, új a piaci megjelenés, új a kereskedelmi filozófia.

A LINCOS Kft. debreceni központi telephelyén beszélgetünk Bukovszkij Szergejjel, a cég tulajdonosával.

– A LINCOS hazai megjelenéséről és piaci szerepéről már sokan hallottak, de, mint minden induló cégről, sok mendemonda járja. Nem titkolt célunk a mostani beszélgetéssel az, hogy megismerjük, megismertessük a céget.

Mikor kezdődött a kereskedelmi tevékenység, és miért éppen garázsberendezés lett a választott termékkör?

– Az ázsiai piacról egyedi gépbeszerzéssel már 2004-től foglalkoztunk. Egyre több megkeresés érkezett garázsberendezésekre, szerszámokra, holott ezzel a termékcsoporttal nem foglalkoztunk, ez indokolta, hogy ezen termékek között is szétnézzünk a távol-keleti piacon. Látva a nagy kínálatot, ebben az iparágban a nagy fejlődést, elhatároztuk, hogy erre a termékkörre állunk rá. A garázsberendezés-kínálattal 2007-ben jelentkeztünk először.

– Tehát a termékek kínai gyártóktól származnak?

– Igen. Kínai, tajvani, indiai garázsberendezés-gyártók készítik számunkra, igényeink szerint a termékeket, pont úgy, mint a legtöbb neves európai márkáknak. Ez azt jelenti, hogy LINCOS felirattal és kék színre festve, nekünk gyártják le a kiválasztott berendezéseket, a megrendelt sorozatban. Azoktól a cégektől vásárolunk, akik neves európai vagy amerikai garázsberendezés- cégeknek is gyártanak. Többen vannak közöttük, akik először európai leányvállalatok voltak, de ma már elváltak útjaik, önállóak lettek, a termékeket viszik tovább. Megtanulták a szakmát, és meggyőzően fejlesztenek.

– Ha valami kínai – és ma mi nem kínai – akkor a minőség kérdését vetik fel általában az emberek. Tehát milyen a minőség?

– Erre a kérdésre így nem lehet válaszolni. Jó is, nagyon jó is, és nagyon gyenge is lehet. Ázsiában is minden minőség megtalálható, a minőség és az ár természetesen összefügg. Meg kell találni, mint mindig a kereskedelemben, a piaci igényeknek megfelelő ár/érték arányú terméket. Mi nagyon sok gyártót megnéztünk, terméküket teszteltük bevezetés előtt. Megtaláltuk azt a beszállítói kört, melyek termékeit nyugodt lelkiismerettel kínáljuk a hazai vásárlóknak. A kedvező (nem a legolcsóbb!) ár mellett, megbízható használati értékkel bírnak. Ami a gyártótól LINCOS felirattal és a mi kék színünkkel érkezik, van úgy, hogy más, neves gyártó neve alatt is megtalálható a piacon, általában jóval magasabb áron.

– Minden termékkörben van prémiumkategóriájú és kifogásolható minőségű termék. A LINCOS berendezések ezen a széles skálán hova sorolhatóak be?

– Megfizethető árú minőségi középkategória, olyan munkaeszközök, amelyekkel gond nélkül lehet dolgozni.

– A kezdet után milyen ütemben fejlődött a cég, és hol tartanak ma?

– Forgalmunkat a 2007 utáni években mindig meg tudtuk duplázni, és reméljük, idén megháromszorozzuk. A kínálatunkban már 1100 termék van, és ezt bővíteni szándékozunk. Nem vagyunk sokan, munkatársaink száma alig van tíz fő felett. Bőven jut feladat mindenkinek…

– Melyek ma a fő termékek?

– A kerékszerelők, kerékkiegyensúlyozók, gépjárműemelők, műhelykompresszorok, futóműmérők, célszerszámok, légkulcsok, műhelyprések, olajcsere-eszközök és homokszóró berendezések a főbb termékeink. A vevőnek az a „fő termék”, amit éppen keres. Internetes honlapunkon fényképpel minden termék megtalálható.

– Milyen berendezésekkel bővítik a kínálatot?

– Nemrég kezdtük a hegesztőberendezések forgalmazását, köztük ponthegesztőket, plazmavágókat, bővítjük a célszerszám- és kéziszerszám-kínálatot, az amerikai SPX 
AutoBoss diagnosztikai műszereket vettük fel a palettánkra.

– Kína messze van, így milyen gyors a szállítás és a pótalkatrész-ellátás?

– A rendeléseinket, a készletezést alaposan átgondolva kell megtennünk, mert a megrendeléstől számított legalább három hónap múlva érkezik meg az áru. Szinte minden géphez tartunk raktáron alkatrészeket, így azonnal tudjuk pótolni azokat szükség esetén.

– Ki látja el a berendezések szervizét?

– Házon belül sok mindent meg tudunk oldani, akár azonnal, de szerződéses partnerekkel is dolgozunk, ez egy jól bevált, jól működő rendszer.

– Honnan ismerheti meg, hol találja meg a kedves érdeklődő a LINCOS termékeket?

– Megtekintheti a termékeinket a debreceni székhelyen, budapesti vagy győri boltjainkban. Bemutatótermünkben szinte mindent meg tudunk mutatni akár működés közben is. Számunkra nagyon fontos az internet. Webáruházunkban a teljes kínálat, a mintegy 1100 termék fényképpel, leírásokkal és árakkal megtalálható és meg is rendelhető. Számos viszonteladónk van Magyarországon, Romániában, Szlovákiában és Csehországban. Szakmai rendezvényeken, kiállításokon is részt veszünk, és bemutatóautónk is járja az országot.

– Magyarországon kívül is folytatnak kereskedelmi tevékenységet?

– A gazdaságos működéshez természetesen bővíteni kell a piacunkat. Ahogy említettem, Romániában, Szlovákiában, Csehországban vagyunk jelen, viszonteladókkal dolgozunk, de Bukarestben saját üzletünk is van. Bulgáriában, Szófiában most nyitunk üzletet. Azt kell mondanom, hogy az Európai Unióban szeretnénk kereskedni. Internetes honlapunk számos nyelven elérhető, vevőink nemcsak Magyarország szomszéd országaiból vannak, hanem távolabbról is, például szállítottunk már Németországba, Franciaországba és Algériába is.

– Hogy jut el az áru a vevőhöz?

– Elsősorban személyesen átveheti bármelyik üzletünkben. Van házhoz szállításunk is futárszolgálattal, megbízható speditőrrel, a Trans-o-Flex céggel dolgozunk. Ők nemcsak Magyarországon, hanem az EU más országaiba is szállítanak. Magyarországon 24 óra alatt, más országokba legfeljebb három nap alatt eljut az áru a megrendelőkhöz, és több országban az utánvétes fizetést is megoldjuk. Viszonteladóink is megoldják a kiszállítást.

– Hogyan tovább?

– Tovább akarjuk növelni a LINCOS márkanév ismertségét és elismertségét. Bővíteni szándékozzuk az árukínálatot. Az ügyfelekkel erősítjük a folyamatos kapcsolattartást. A LINCOS Kft. dinamikusan fejlődő cég ma is, és ezt akarjuk tovább erősíteni, a vevői igényekhez rugalmasan alkalmazkodva.