Az Audi Hungaria gyárat bővít Győrben

Az AUDI AG fontos lépést tett az AUDI HUNGARIA MOTOR Kft. sikeres jövője érdekében. A részvénytársaság felügyelő-bizottságának szeptember 23-i döntése értelmében a vállalat bővíti a járműgyártását a magyarországi telephelyén a következő három évben. Ezt Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnöke és Rupert Stadler, az AUDI AG igazgatótanácsának elnöke a magyar Parlamentben tartott közös, nemzetközi sajtótájékoztató keretében jelentették be.

„A győri gyár bővítésével nemzetközi versenyképességünket erősítjük és a legjobb feltételeket teremtjük meg, további nagyra törő növekedési céljaink eléréséhez“, mondta Rupert Stadler, az AUDI AG igazgatótanácsának elnöke. 2015-ig az Audi 1,5 millió éves értékesítési darabszámmal a legsikeresebb prémium járműgyártóvá szeretne válni.

A szükséges gyártókapacitások megteremtése érdekében az AUDI HUNGARIA MOTOR Kft. ez év nyarán már vásárolt egy, a gyár közvetlen közelében lévő mintegy 200 hektáros területet a magyar kormánytól. A földterület 23 millió eurós (6,5 milliárd forint) vételára mellett a vállalat 2013 végéig mintegy 900 millió euró (252 milliárd forint) beruházást valósít meg a járműgyártás bővítésével. Míg a jelenleg Győrben összeszerelt járműmodellek karosszériája Ingolstadtban készül, és vasúton érkezik Magyarországra, a jövőben a vállalat a teljes gyártási folyamatot maga végzi, a karosszériagyártástól a fényezésen át egészen az összeszerelésig.

2013-tól Győrben évente 125000 autó gördül majd le a gyártósorról, közöttük Audi TT Coupé, Roadster, A3 Cabriolet valamint az A3 egy további változata. Az így megnövekedett termelési volumenhez kapcsolódóan a járműgyártó 1800 új munkahelyet létesít a győri telephelyen. A termelés bővítésének megvalósítását követően az Audi a régióban a vállalat törzsállományát, a beszállítókat és a szolgáltatókat is beleértve több mint 15000 embernek biztosít majd megélhetést.

„A teljes spektrumú autógyárat célzó bővítés a győri gyár egyértelmű elismerése“, hangsúlyozta Frank Dreves, az AUDI AG termelésért felelős igazgatótanácsi tagja, az AUDI HUNGARIA MOTOR Kft. felügyelő-bizottságának elnöke. „Ez a döntés az egész vállalatcsoport számára fontos jelzés. Az egyes gyártó bázisok közötti munkamegosztás lehetőséget nyújt arra, hogy a meglévő esetlegesen kihasználatlan vagy túlterhelt kapacitásainkat kiegyenlítsük”, magyarázta Dreves.

„Innovatív és hatékony motorjaink immár 17 éve az Audi modellek és a Volkswagen Konszern további márkáinak szíve”, mondta Thomas Faustmann, az AUDI HUNGARIA MOTOR Kft. ügyvezető igazgatója. „Ezt eddigi munkánk elismerésének tekintjük és örülünk, hogy az Audi Hungaria a motorgyártás mellett a jövőben a járműgyártást is teljes gyártási mélységében végezheti. Meggyőződésünk, hogy anyavállalatunk irántunk tanúsított bizalmát lelkes és képzett munkatársainkkal továbbra is erősíteni fogjuk.“

Az Audi Hungaria 1993 alakult. Azóta a vállalat innovatív és hatékony motorok gyártásával szerzett nevet magának. 1998 óta a győri vállalat gyártócsarnokában járművek is készülnek, jelenleg itt szerelik össze az Audi TT Coupé, TT Roadster és A3 Cabriolet modelleket. A nemrég megvásárolt földterülettel a gyár iparterülete 174 hektárról mintegy 370 hektárra nőtt, ahol még ebben az évben megkezdődhetnek a bővítéshez szükséges földmunkálatok.

Forrás: Audi Hungaria Motor Kft.