125 éves a motorkerékpár

Egy fából készült kétkerekű – amely mankókerekeivel elég furcsán nézett ki – jelentette 125 évvel ezelőtt egy új korszak beköszöntét. Gottlieb Daimler 1885. augusztus 29-én szabadalmaztatta találmányát, melyet „Reitwagen”-nek hívott.

Ez volt az első motorkerékpár, de valójában sokkal többet jelentett ennél. Ez volt az első belső égésű motorral felszerelt, önerőből közlekedő jármű is egyben. Az „automobil” szó „önerőből mozgót” jelent, így tehát Daimler Reitwagenét nevezhetjük az első automobilnak is.

„Az első motorkerékpár az individuális mobilitás előfutára volt” – véli Michael Bock, a Mercedes-múzeum vezetője. A stuttgarti létesítmény a jeles évfordulót többek között oldtimer motorkerékpárok kiállításával ünnepelte augusztus 29-én. Az eredeti Reitwagent sajnos nem tudták kiállítani, mivel 1904-ben elégett. Létezik azonban egy replika, melyet elég gyakorlattal és türelemmel működésre is lehet bírni.

Gottlieb Daimler (1834–1900) és a tőle mindössze 120 kilométerre, az ugyancsak németországi Mannheimben dolgozó Carl Benz (1844–1929) is egy olyan benzinmotoros járművön dolgozott, melyet nem lovak húznak. Valószínűleg soha nem ismerték egymást személyesen, mégis ők számítanak a Daimler AG (korábban Daimler-Benz) alapítóinak. Járműveikhez Nikolaus August Otto találmányát, a belső égésű motort használták fel.

A jómódú Daimler a Stuttgart melletti Bad Cannstatt-ban vásárolt egy villát, és itt dolgozott Wilhelm Maybach konstruktőrrel együtt. Wilfried Feldenkirchen történész a Daimler-Benz történetéről szóló művében leírta, hogyan sikerült nekik az izzófejes gyújtás segítségével egy gyorsjárású erőforrást kifejleszteniük, amely később a Reitwagent hajtotta. Ezt az erőforrást, jellegzetes alakja miatt, „állóórának” nevezték. A motorkerékpár elindítása elég körülményes volt, melynek során a lónyeregre emlékeztető ülést az erőforrásra rögzítették, ami így gyakorlatilag a vezető lábai között dolgozott. A 36423-as szabadalmi számot a Reitwagen csak majdnem egy évvel az után kapta meg, hogy a szabadalmi kérvényt benyújtották. Az 1886-os keltezésű első és egyetlen Reitwagen replikájáról szóló fényképünk a 2010. évi lipcsei AMI kiállítás Mercedes-standján készült.

Ekkor Carl Benz Mannheimban már utcára vitte háromkerekű „Velociped” nevű járművét, melyet az első autónak ismerünk el. Pár héttel később Daimler pedig kifejlesztette immár négykerekű motoros hintóját.

Mivel a Reitwagen csak egy példányban készült, a világ első sorozatgyártású motorkerékpárja a Hildebrandt & Wolfmüller cég nevéhez fűződik.