Megacity Vehicle a BMW-től

A BMW-csoport új területeket hódít meg a 2013-ban piacra kerülő Megacity Vehicle (MCV) autójával. „Az MCV egy forradalmi jármű. Ez lesz a világ első olyan sorozatgyártású típusa, melynek utascellája karbonból készül majd. LifeDrive névre hallgató szerkezetünk segítségével új fejezetet nyitunk a könnyűszerkezetes autótervezésben. Sőt, ezzel a technológiával kompenzálni tudjuk a villamos járművek szokásos 250–350 kilogrammos többlettömegét” – állítja Klaus Dräger, fejlesztési vezető.

Egy autó villamosítása során szükség van új koncepciókra az autó szerkezete és felépítése területén is annak érdekében, hogy optimális hatásfokkal kiaknázhassák az új, károsanyag-kibocsátás mentes hajtási rendszerben rejlő potenciált. A forradalmi LifeDrive koncepcióval a BMW-csoport mérnökei a nulláról újratervezték az autó szerkezetét, és hozzáigazították a jövőbeli mobilitás követelményeihez és feltételeihez. A BMW ezért szénszál-erősítéses műanyagot (CFRP vagy karbon) használ az autó karosszériájához.

A koncepció két horizontálisan elválasztott, független modulból áll. A Drive modul egy külön konstrukcióba integrálja a karosszériában az akkumulátort, a hajtási rendszert és a szerkezeti és ütközésbiztonsági funkciókat. A Life modul fő része a karbonból készülő utascella, amely nagyon erős, mindamellett nagyon könnyű is. Az új szerkezetkialakítás lehetőséget nyújt teljesen új gyártási folyamatokra, melyek egyszerűbbek és rugalmasabbak is, miközben kevesebb energia fogy.