Otto Mathé MA-01 - Fetzenflieger

Fetzenflieger

Otto Mathé (1907–1995) osztrák autóversenyző és versenyautó-konstruktőr építette az '50-es évek versenyeredményekben legsikeresebb osztrák versenyautóját. Kategóriájában hozzávetőleg száz győzelmet aratott és sokszoros osztrák bajnok volt. Aszfalton, jégen és homokon rendezett versenyeken is indult.

 

Az egyedülálló autó karosszériája és csőváza 1952-ben, teljesen kézi munkával készült. A versenyautó hátsó traktusa a Porsche Typ 64 átvétele, motorja a Porsche Spyder motorja, 1500 cm3-es, 130 lóerős. A képeken látható egyedi darabot a hamburgi Automuseum őrzi, a fotók a 2010. évi AMI kiállításon készültek.

A kocsi úgynevezett „intertyp” építési módja lehetővé tette, hogy mint „Formula 2” (végsebessége 225 km/h) és mint sportkocsi is versenyezzen. Sárhányók, a világítás, osztott ülés és pótkerék le- és felszerelhetősége adta a kettősséget. A versenyautó további különlegessége az, hogy egy kézzel is vezethető, erre a konstrukciós kialakításra Otto Mathé azért kényszerült rá, mert egy motorbalesetben jobb karja olyan súlyosan sérült, hogy azt használni már nem tudta.

Otto Mathé – kinek életéről film is készült – közismert beceneve „Fetzenflieger” volt, „mindent vivő, mindent elérő”. Neve szójátékra is lehetőséget ad, mert a kocsi motorburkolatának egy része vászonból készült. Egyszer gyújtáshiba miatt meggyulladt a vászon, és az égő rongydarab a versenypálya felett lebegett.

Forrás:

Prototyp Sammlung Mobiler Kultur
HafenCity Hamburg
Shanghaiallee 7 /  Beim Lohseplatz
D- 20457 Hamburg
www.prototyp-hamburg.de