Autotec - Autosalon Brno

2010. június 4–10. között tartották a csehországi Brnóban az Autotec–Autosalon kiállítást és vásárt. Az Autosalon a nagyközönség vására, ahol a fő attrakciót a személyautók jelentik, míg az Autotec a haszonjárművek, a szerviz és javítás szakvására.

A két vásár évente váltani szokta egymást, idén azonban egyedülálló módon együtt tartották meg őket a gazdasági válság miatt. A kiállítók a Brnói Vásárváros 6 legnagyobb csarnokát foglalták el, a teljes kiállítói terület a szabad területekkel együtt 42 031 m2-t tett ki. A 357 kiállító cég 14 különböző országból érkezett. Az előzetes adatok szerint a kiállítás 6 napján 78 ezer látogatót regisztráltak 41 országból, a hazai látogatók mellett Szlovákiából, Lengyelországból, Olaszországból, Németországból és Magyarországról érkeztek sokan. Az első nap sajtónap és a szakmai látogatók napja volt, a kiállításra 413 újságíró akkreditált, 9 országból. A válság csak a kiállító személyautó-gyártók számában mutatkozott meg, ők elég kevesen képviseltették magukat. A haszonjárművek, alkatrészek és garázsberendezések kínálata azonban világszínvonalú volt. A kiállítást látványos kísérőprogramok tették teljessé, mint például az oldtimerek szerelmeseinek szóló Classic Show vagy a versenyautókat felvonultató Motorsport Expo. (OG) 

A kiállítás legnagyobb látványosága az „iflow”, a Hyundai tanulmányautója volt. Hajtáslánc részben elektromos: egy 1,7 literes, kétlépcsős feltöltésű turbódízel motor, egy hatsebességes, dupla kuplungos váltó, Li-polimer akkumulátorok és egy villanymotor alkotja. A Hyundai büszkén hirdeti, hogy ez az első dízel-hibrid hajtáslánca.

Az angol Smith Electric Vehicles 90 éve gyárt elektromos meghajtású járműveket. A Smith Edison, Newton modelljei többségükben Ford Transit alvázra épülnek, ma ez a cég értékesíti a legtöbb akkumulátoros villamos hajtású haszongépjárművet a világon.

A Bosch diagnosztika szabadtéri kiállításán, a mai sláger FWA 4630 futóműmérő műszer mérési bemutatóját láthatták az érdeklődők.

Az autóbusz kiállítás sztárjai a hibrid és tisztán villamos hajtású, akkumulátoros (nem troli, de az is volt) járművei voltak. A vásárban a látogatókat illő módon Volvo hybrid szállította.

Skoda Fabia Super 2000

A haszonjárművek kipufogógáz utókezelésben ma már szinte kizárólagos az SCR technika. A vásáron a telephelyi AdBlue kiszolgáló egységek széles választékát mutatták be.