20 millió forint a jövő mérnökeiért - Példaértékű hazai összefogással szövetséget alapítottak

Végezzenek naprakész tudással rendelkező és a munkaerő-piaci igényeknek megfelelő tudású mérnökök, legyen magasabb a mérnöki pálya társadalmi presztízse, váljanak népszerűbbé a természettudományok – ezeket az alapvető és szükségszerű célokat fogalmazta meg 12 hazai nagyvállalat, az ország több felsőoktatási intézménye, valamint számos, a témáért felelős szakmai szervezet. A 2008-ban szervezett, Együtt a jövő mérnökeiért elnevezésű konferencia volt az ugródeszkája annak a példaértékű összefogásnak, melynek eredményeként 20 millió forintos alaptőkével megalakult az Együtt a Jövő Mérnökeiért Szövetség.

Köztudott, hogy a mérnökhallgatók létszáma évről évre csökkenő tendenciát mutat, melynek oka a mérnökszakma presztízsének csökkenése, illetve a természettudományok iránti érdeklődés hiánya. Az is közismert tény, hogy a mérnök végzettséggel rendelkező szakemberek többsége hiányos szakmai tapasztalattal és nyelvtudással kerül ki a munkaerőpiacra, így az igényekhez szükséges hiányzó tudást rendszerint a vállalatnak kell „bepótolnia“. Ezen hiányosságok és folyamatok akár odáig is vezethetnek, hogy beruházások maradnak el és romlik a magyarországi cégek versenyképessége más országokban működő leányvállalatokkal szemben. A legtöbb vállalat mára felismerte, hogy a magyar munkaerőpiac versenyképesebbé tételéhez szükség van a munkaerő-kínálat és a munkaerő-kereslet szorosabb összehangolására, a munkaerőpiacon jelen lévő piaci szereplők együttműködésére, ezért közös programot sürgettek, mely koordinálja az oktatási intézetek mérnökképzési programjait és a piaci igényeket.

„Ilyen céllal eddig is sok egyéni kezdeményezés indult el, de az Együtt a Jövő Mérnökeiért konferencia óta eltelt másfél év alatt mindenki belátta, hogy a hatékony fellépéshez nagyszabású összefogásra van szükség. Példátlan elkötelezettségről és együttműködésről tettek tanúbizonyságot a szövetség alapító tagjai, akik között egyaránt vannak hazai nagyvállalatok, egyetemek, főiskolák és szakmai szervezetek” – nyilatkozta dr. Palkovics László, a szövetség megválasztott elnöke. „Elengedhetetlen és mindannyiunk érdeke, hogy az ipar számára megfelelő képzettségű mérnöki munkaerőt biztosítsunk Magyarországon.”

Az Együtt a Jövő Mérnökeiért Szövetség alapítói: ABB Kft., Audi Hungaria Motor Kft., Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kereskedelmi és Iparkamara, Bosch-csoport Magyarország, Continental Teves Magyarország Kft., Ericsson Magyarország Kft., Informatikai Vállalkozások Szövetsége, Jabil Circuit Magyarország Kft., Lego Manufacturing Kft., Magyar Autóműszaki Felsőoktatásért Alapítvány, Magyar Innovációs Szövetség, MOL-csoport, NI Hungary Kft., Nokia Komárom Kft., Pro Progressio Alapítvány, Siemens Zrt., ThyssenKrupp Presta Hungary Kft. Tiszteletbeli tagok: Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, Debreceni Egyetem, Eötvös Loránd Tudományegyetem, Miskolci Egyetem, Pannon Egyetem, Szegedi Tudományegyetem, Szent István Egyetem. Csatlakozási szándékát az alapítás óta az IAESTE Hungary és a Kutató Diákokért Alapítvány jelezte.