A CHAdeMO Egyesület megalapítása

A Toyota, a Nissan, a Mitsubishi, a Fuji Heavy Industries és a Tokyo Electric Power Company (TEPCO) március 15-én, Tokióban megtartott gyűlésén döntést hozott arról, hogy hivatalosan megalapítják a CHAdeMO Egyesületet. Az öt vállalat alkotja az egyesület vezető tagságát, elnöknek Tsunehisa Katsumatát, a TEPCO elnökét választották.

A CHAdeMO Egyesület célja az elektromos hajtású autók üzemeltetéséhez nélkülözhetetlen gyorstöltő rendszerek világméretű elterjesztése, valamint az ilyen autók feltöltésének szabványosítása. Tavaly augusztusban a Nissan, a Mitsubishi Motors, a Fuji Heavy Industries és a TEPCO már létrehozott egy előkészítő bizottságot, amihez később a Toyota is csatlakozott, most pedig az öt vállalat vezetésével megalakult az egyesület. Mostanáig 158 üzleti és kormányzati személy és szervezet jelezte, hogy csatlakozni kíván az egyesülethez; találhatók köztük autógyártók, áramszolgáltatók, töltőberendezést gyártó és karbantartó vállalatok, valamint több más cég a kapcsolódó üzletágakból.

Az elektromos hajtású autók (köztük a hálózatról tölthető hibridek is) nagymértékben hozzájárulnak a közlekedési szektor CO2-kibocsátásának csökkentéséhez. Az egyesület célja az elektromos autók népszerűsítése, ehhez azonban elengedhetetlen a gyorstöltő berendezések technikai fejlődése, a feltöltési módszerek szabványosítása, valamint a gyorstöltő berendezésekkel kapcsolatos tudásanyag nemzetközi szintű egyesítése. A „CHAdeMO” egy olyan gyorstöltő eljárás márkaneve, amit az egyesület iparági szabványnak javasol világszerte. A „CHAdeMO” a „CHArge de Move” rövidítése, aminek jelentése „töltés a mozgásért”, ezen kívül egy japán szójátékot is rejt: a japán „O cha demo ikaga desuka” magyarul annyit tesz, hogy „Igyunk egy teát, míg feltöltődik”.