Megkezdődött a Renault-Nissan Szövetség első európai akkumulátorgyárának építése

Az Egyesült Királyságban, Sunderlandben megkezdték a Renault–Nissan Szövetség első európai akkumulátorgyárának építését, ahol korszerű lítiumion-akkumulátorokat fognak előállítani. A 210 millió angol font értékű beruházás megkezdését jelző alapkőletételi ünnepséget Toshiyuki Shiga, a Nissan Motor Co., Ltd. vezérigazgatója tartotta a Nissan sunderlandi autógyárának területén.

A 25 000 m2–es létesítmény 2012 elején kezdi meg a termelést, kezdeti gyártókapacitása évi 60 000 darab akkumulátor előállítását teszi lehetővé, melyek a Nissan és a Renault elektromos autóit hajtják majd. A gyár a várakozások szerint 200 új munkahely teremtését teszi lehetővé a Nissannál, további 600-at pedig az Egyesült Királyságban, a beszállítói láncban. A szövetség már korábban bejelentette, hogy egy második akkumulátorgyárat is létesítenek a portugáliai Cacia városban, valamint, hogy a Renault franciaországi Flinsben működő gyárában is tervezik akkumulátorok előállítását. A múlt hónapban a Nissan megerősítette, hogy Sunderlandben is gyártani fogják a Nissan LEAF elektromos autót, amely a világon az első, nagy sorozatban gyártott, elérhető áron megvásárolható emissziómentes autó lesz. A Nissan LEAF gyártását 2013-ban kezdik meg a gyár 2. sz. összeszerelő szalagján, a nemrég bemutatott kompakt crossover autó, a JUKE mellett, amelynek 2010 augusztusában kezdődik a sorozatgyártása. Idén az év végén kezdődik a LEAF gyártása a Nissan oppamai (Japán) gyárában (ez lesz a világon az első helyszín, ahol a gyártás megkezdődik), és az itt gyártandó példányokkal kezdődik meg az angliai piaci bevezetés 2011-ben.

2012 végétől az USA-ban, a smyrnai Nissan-gyárban is megkezdődik a Nissan LEAF és a korszerű lítiumion-akkumulátorok gyártása. A Nissan továbbra is beruházásokat végez a kis károsanyag-kibocsátású, Pured Drive-nak elnevezett portfólió fejlesztése érdekében, ide tartoznak pl. a tiszta dízelmotorok, a nagy hatásfokú belső égésű motorok és a hibridek. Az akkumulátorgyár alapkőletételi ünnepségén elmondott beszédében Shiga kiemelte: „Európa kulcsszerepet fog játszani a szövetség károsanyagkibocsátás-mentes közúti közlekedés iránti elkötelezettségének a teljesítésében, és a mai nap egy fontos lépést jelent ennek a célnak az eléréséhez. Amint megkezdik működésüket, a sunderlandi és a portugáliai akkumulátorgyár támogatni fogja az emissziómentes autók Európában történő, példa nélküli méretű piaci bevezetését.” A sunderlandi gyártelep akkumulátorgyártó részlege a központi magját képezi az Észak-keleti Régió alacsony CO2-kibocsátású gazdasági övezetének. Az Észak-keleti Regionális Fejlesztési Tanács márciusban bejelentette, hogy a Nissan-gyár szomszédságában hozzák létre a Fenntartható Gyártás Oktató-központot. A központ lehetőséget teremt a tanulóknak arra, hogy megismerkedjenek a legújabb technológiákkal és a fenntartható gyártási módszerekkel, és a Nissan hozzájárul a „legjobb gyakorlati megoldásokat” képviselő megoldások bemutatásához, a takarékos gyártásszervezés, logisztika és javítás/fenntartás területén.