Végleges GVO-szabályozás április végén - interjú Jürgen Ensthaler GVO-szakértővel

– Ensthaler professzor úr, az új GVO-szabályozás nagy vonalakban kész van. Számít még változásokra?

– Természetesen szeretnék még változást. A kereskedők és a javítók a vesztesei az új szabályozásnak. A kereskedők alapítási szabadságát még jobban fogják korlátozni, így szükségszerűen a fogyasztók is a vesztes oldalra kerülnek. A rendelkezésemre álló adatok alapján azonban már nem lesz több változás. Mindenesetre abból indulok ki, hogy az új szabályozás hatályba lépését követően hamarosan az Európai Unió Bizottsága számára is nyilvánvaló lesz a változtatás szüksége. A tervezett átmeneti időszak végeztével ugyanis lehetséges lesz, hogy a kereskedőknek sok dolgot megtiltsanak, melyet az utolsó csoportmentességi szabályozás engedélyezett számukra.

– Tud példát is mondani?

– A fiókkereskedések alapításának lehetőségére gondolok, valamint a többmárkás forgalmazásra, az unió belső piacán kínált összes autó beszállítási jogára. Egy javítóműhely tulajdonosának a jövőben hiányozni fog a világos szabályozás egy szervizrendszerbe való felvétel igényére. A felmondási védelmet is korlátozták. Biztosan nem véletlen, hogy egy nagy német gyártó pont a régi GVO-szabályozás kifutásának időpontjában mondott fel szervizpartnereinek.

– Ez azt jelenti, hogy az új GVO elsősorban a kereskedőket sújtja?

– A kereskedők a vesztesek. Úgy gondolom, a kereskedők még nincsenek tudatában annak, milyen nagymértékben lesznek korlátozva a jogaik.

– A jelenlegi, 1400/2002-es GVO-szabályozással egyfajta kiegyenlítést akartak elérni, amiről azonban most már nincs szó. Ezt a bizottság akarta így?

– A bizottság tudatos ebben a kérdésben. Az a nézetük, hogy feladatuk nem a kereskedők, hanem a fogyasztók védelme. Azonban nem ismerték fel, hogy ez a két dolog összefügg egymással. Ha a kereskedőnek nincs alapítási szabadsága, akkor nincs olyan helyzetben sem, hogy hozzájáruljon a versenyhez. Így a fogyasztó lesz a vesztes. A bizottság nem ismerte fel, hogy a kereskedők védelme egyben fogyasztóvédelem is.

– Mikorra várható a szabályozás végleges szövege?

– Hamarosan, Berlinben hallhatnak tőlem a végleges szabályozásról, egy konferencia keretében.