Autóbuszgyártó Klaszter a magyar beszállítókért - ismét életre kel a patinás magyar buszipar

2010. április 7-én, 19 buszgyártó vállalat részvételével megalakult a Magyar Autóbuszgyártó Klaszter. Az alulról, kormányzati támogatással létrejött, hazai szakmai szerveződés célja, hogy életet leheljen a hajdan nagymúltú magyar autóbuszgyártásba.

A kormányzati támogatás a magyarországi autóbuszgyártásban részt vevő vállalkozások együttműködésének szervezett formáját kívánja erősíteni. A klaszter létrejöttének legfontosabb célja, hogy a hazai közlekedési vállalatok igényeit – legyen szó új fejlesztésű vagy felújított járművekről – Magyarországon gyártott autóbuszokkal elégítse ki. A szakmai és piaci együttműködés az autóbuszgyártó és beszállítóipart is jelentősen megerősíti, valamint érezhetően javítja, sőt fejleszti az iparág munkahelymegtartó képességét és a gyártás modern piaci igényekhez történő alkalmazkodását is. A klaszter stratégiai feladata, hogy a magyar autóbusz- és alkatrészgyártást újra versenyképessé tegye a nemzetközi piacon. Ezért, a most aláírt együttműködés-megállapodás kiemelten fókuszál a K+F-tevékenység és kapacitások összehangolására. A létrejött klaszter prioritásként tekinti a patinás magyar autóbusz-ipari tudásbázis ismételt helyzetbe hozását, a vállalkozások megerősítését és a lehető legnagyobb magyar hozzáadott érték realizálását.

„Fontos, hogy aktív együttműködési feltételeket teremtsünk a hazai járműipari gyártók között. A klaszter típusú összefogás jelentősen növeli a magyar cégek esélyeit a kiélezett nemzetközi versenyben”– hangsúlyozta dr. Fórián István, az Autóbusz Rekonstrukciós Program miniszterelnöki megbízottja.

A Magyar Autóbuszgyártó Klaszter alapítói: Alfa Busz Projekt Kft., Auto Rad Controlle Kft., Autó Univerzál Kft., I-Cell Kft., Ik Fémtechnika Kft., Ik Járműtechnika Kft., Ikarusbus Kft., Jáfi-Autókut Kft., Kti Közlekedéstudományi Intézet Nonprofit Kft., Liberatus Hungary Kft., Magyar Autóbuszgyártó Kft., Nor-Service Kft., Omnex Kft., Orosházaglas Kft., Rába Jármű Kft., Silex Kft., Trezor-Liktor Zrt., Tüv Nord Kft., Vill-Cad Kkt.