Rövidítéslexikon

Bluetooth – az 1990-es években a Bluetooth Special Interest Group által kifejlesztett ipari szabvány, amely egymáshoz közeli készülékeket köt össze rádiójelek segítségével. (Egy kis történelem: a név Harald Blåtand (I. Harald dán király) dán király nevének angol változata, aki 958-tól, illetve 976-tól 986-ig volt Dánia és Norvégia uralkodója, és nagyon szerette az áfonyát, ezért kék lett a foga. Harald arról volt nevezetes, hogy egyesítette a lázongó dán, norvég és svéd törzseket. Ehhez hasonlóan a Bluetooth-t is arra szánták, hogy egyesítsen és összekössön olyan különböző eszközöket, mint a számítógép vagy a mobiltelefon. A Bluetooth logója a H és B betűknek megfelelő skandináv rúnákat, a Haglazt és a Berkanant idézi. Forrás: Wikipedia)

Bytefight – a BMW, a Motorola, az Elmos és az Infineon által közösen kifejlesztett buszrendszer biztonságkritikus alkalmazások részére. 2007-ig építették be a BMW 5-ös, 6-os és 7-es sorozatokba. A Time-Triggered CAN-rendszer váltotta fel.

CAN – a Bosch és az Intel által 1981-ben kifejlesztett adatbuszt az 1990-es évek kezdete óta használják.

DC-busz – az adatkommunikáció elektromos vezetékeken keresztül történik (Power Line Communication). Az izraeli Yamar Electronics cég fejlesztette ki. Nemsokára CD-lejátszók vagy hangszórók is csatlakoztathatók lesznek plug& play módszerrel elektromos vezetékekhez, adatkommunikációs céllal.

FlexRay – a DaimlerChrysler, a BMW és több félvezetőgyártó közös fejlesztése. 1999 óta használják.

LIN – az első LIN-koncepcióban 1998-ban a DaimlerChrysler, a BMW, az Audi, a Volkswagen, a Volcano Communication Technologie és a Motorola vett részt. 2001-ben a Daimler a sorozatgyártásban is bevezette.

MOST – a MOST-együttműködést 1998-ban alapította a BMW, a DaimlerChrysler, a Becker Radio és az OASIS Silicon Systems. Egy évvel később készült el az első specifikáció. 2001 őszén került először sorozatgyártásba a BMW 7-es sorozatban.

TTP – a Time-Triggered protokolt eredetileg a légi közlekedés számára fejlesztette ki a TTTech Computertechnik.

USB – Az Universal Serial Bus (USB; magyarul: univerzális soros busz) manapság nagyon elterjedt számítógépes csatlakozó. Előnyös tulajdonsága, hogy teljes körűen Plug and Play, az összes modern operációs rendszer támogatja, és azonos felépítésű, akár PC, akár Mac számítógép része. 2008 novemberében bejelentették a SuperSpeed nevű USB 3.0 tervezetet, amely a jelenlegi USB 2.0 változatnál tízszer gyorsabb lesz. A felhasználói piacon legkorábban 2010-ben jelenhet meg. A gépjármű-diagnosztika területén 5 éven belül bevezetik.