A Volvo új tulajdonosa a kínai Geely lehet

A Volvo amerikai tulajdonosa, a Ford és a kínai Geely megegyezett egymással a patinás svéd autógyártó átvételéről. A pénzügyi lebonyolításban még akadnak tisztázatlan kérdések, még a svéd államnak is vannak követelései, a végleges megállapodás az idei II. negyedévre várható. A Geely biztosította a közvéleményt arról, hogy a Volvo az átvétel után is meg fogja őrizni vezető szerepét a biztonsági és környezetvédelmi technológiák területén.

A Ford teljes mértékben kivonul a Volvóból, csak egyes szabadalmak kérdését kell még tisztázni. A Ford röviddel a pénzügyi-gazdasági válság kirobbanása után bocsátotta áruba nagy veszteséggel működtetett svéd leányvállalatát. A Volvo 2008-ban 375 ezer autót gyártott, 20 ezer munkatárssal. Az értékesítési problémák ellenére a vállalatot mindig is életképesnek és eladhatónak minősítették.

A Volvót 1927-ben Göteborgban alapították, majd 1999-ben a svéd tulajdonosok részben eladták a Fordnak: a személyautó-gyártás az amerikaiak kezébe került, a haszonjárművek gyártása azonban svéd kézben maradt. A márkának Svédország mellett Belgiumban, Kínában, Malajziában és Thaiföldön is vannak gyártóegységei. A svéd szakszervezet a Geely-vel való tárgyalásokat szkeptikusan szemlélte, szerintük ugyanis a kínai vevőnek nincs tapasztalata a komplex technológiájú, ultramodern autók gyártásában. Féltek továbbá a gyártás Kínába való költöztetésétől is. Pozitívumként ítélték meg azonban a nagy ázsiai piacokhoz való közvetlen hozzáférést.