Átadták a Bosch Életre tervezve díjakat

Október 29-én a Magyar Tudományos Akadémián adták át a Bosch Életre tervezve díjakat. Az elismerésre közel ötvenen pályáztak a felsőoktatási intézmények műszaki szakirányairól, akik közül a legjobb öt a helyszínen védte meg munkáját. Az első három helyezett, Zubán Gergely Márton, Bonera Krisztián és Maszlik Dávid a havi rendszeres ösztöndíj-támogatás mellett értékes szakmai és tárgyjutalomban is részesült.

A képen látható személyek balról jobbra: dr. Stefan Kampmann, a Bosch Autóipari Elektronikai Fejlesztés divíziójának igazgatótanácsi tagja, dr. Jan Peter Stadler, a Bosch Budapesti Fejlesztési Központjának vezetője, Suba Balázs, Bonera Krisztián, Zubán Gergely Márton, Maszlik Dávid, Konkoly Ákos döntős pályázók, Klaus Leupold, a Robert Bosch Energy and Body Systems Kft. ügyvezető igazgatója

A pályázattal a Bosch a fiatal mérnöknemzedéket kívánja motiválni, újabb támogatási formával bővítve az eddigi rendszert. A magyarországi Bosch-csoport az autóipar területén tevékenykedő vállalatai 2008 októberében hirdették meg a vállalat szlogenjével összhangban álló „Bosch Életre tervezve díj” című pályázatot, amelyre a hazai főiskolák, illetve egyetemek villamos-, valamint gépészmérnöki karáról vártak jelentkezőket. A pályázók előre meghatározott, továbbá egyéni, kreatív, szabadon választott témakörökben nyújthatták be munkáikat olyan autóipari fejlesztésről, amely a Bosch gépjárműipari termékeit és az alkalmazott technológiákat hatékonyabbá, biztonságosabbá, gazdaságosabbá, kényelmesebbé, valamint környezetkímélőbbé teheti. „Az Életre tervezve díjjal az eddigi támogatások sorát folytatva újabb motivációt szeretnénk nyújtani a felsőoktatásban tanulók számára, megadva számukra a lehetőséget, hogy közülük kerüljenek ki a jövő legkiválóbb mérnökei. Célunk, hogy az elismerés a főiskolákon, illetve egyetemeken a legmagasabb minőség védjegye legyen a hallgatók szemében” – mondta a Robert Bosch Kft. képviseletében dr. Jan Peter Stadler, a Bosch Budapesti Fejlesztési Központjának vezetője.

„A pályázóknak a Bosch budapesti, hatvani és miskolci egysége biztosított konzulenst és igény szerint technikai hátteret, hogy ezzel is ösztönözzük a minőségi munkák létrejöttét, amit az összesen több mint nettó hatmillió forintos anyagi és tárgyi elismerés mellett a németországi központba szóló szakmai úttal, valamint karrierlehetőséggel jutalmazunk” – tette hozzá Thomas J. Schönenberg, a Robert Bosch Elektronika Kft. gazdasági ügyvezető igazgatója. A megmérettetésre közel ötvenen neveztek, akik közül a Bosch bírálói által kiválasztott legjobb öt pályázat készítője a díjátadó napján és helyszínén mérkőzött meg egymással az első három helyezésért a rangos szakmai zsűri előtt, amely a következő tagokból állt: dr. Nagyszokolyai Iván, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem adjunktusa, dr. Horváth Sándor, a Budapesti Műszaki Főiskola Bánki Donát Gépész- és Biztonságtechnikai Mérnöki Karának dékánja, valamint Szabó András, a hatvani Robert Bosch Elektronika Kft. SMT technológiai osztályvezetője.

A védések utáni végső sorrend alapján végül Zubán Gergely Márton a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemről, Bonera Krisztián a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem hallgatója, és a Szent István Egyetemen tanuló Maszlik Dávid végzett dobogós helyen. Az első helyezett Zubán Gergely Márton CAN USB kijelző modul, datalogger című munkája bemutatja, hogy vezetés közben hogyan figyelhetünk meg a műszerfalon eredetileg nem látható adatokat egy hagyományos laptopon vagy PDA-n. A második helyen Bonera Krisztián végzett, aki gépjárművek számára tervezett ultrahangos távolságmérő berendezést mutatott be, míg Maszlik Dávid Karcsúsítottgyártósor-tervezés az MTM-eljárás alkalmazásával című pályázatával – amelyben a dolgozók és a környezet legkisebb terhelése melletti leghatékonyabb termelés módszere olvasható – harmadik helyezést ért el. Az első három nyertes pályázó az értékes elismeréseken és az emlékoklevélen kívül egy-egy úgynevezett EcoSphere gömböt vehetett át, amely egy teljesen zárt, önfenntartó rendszer – a földi élet üvegbe zárt kicsinyített mása. A NASA által kivitelezett űrkutatások eredménye alapján kifejlesztett műalkotás tartalmazza a bolygónkon megtalálható valamennyi alapvető elemet: a levegőt, a vizet, a földet és aktív mikroorganizmusokat, így méltán szimbolizálja az Életre tervezve díj jelentőségét.


Az Életre tervezve díj


A nyertesek balról jobbra: Maszlik Dávid, Zubán Gergely Márton és Bonera Krisztián