Autotechnika szakfolyóirat
Autotechnika szakfolyóirat
2020. december | Olvasson bele!

Nehéz évet zárt a Bosch-csoport

A Bosch-csoport – a 2008-as év első feléig tapasztalt pozitív kilátásokat követően – magyarországi működésében is érezhetővé váltak a világgazdaságban tapasztalható kedvezőtlen tendenciák. Így foglalhatók össze röviden a közelmúlt sajtótájékoztatóján elhangzottak, ahol a cég menedzsmentje nagy létszámban képviseltette magát.

Az eddigi években folyamatos fejlődést produkáló vállalatcsoport bevételei első ízben maradtak el a tervezettől. A 2008-as forgalom 1372 millió euró volt, ami kevesebb az előző évi (1465 millió eurós) bevételeknél. A vállalat befektetései tavaly elérték a 79 millió eurót (82 millió euró 2007-ben). A főállású foglalkoztatottak száma az elmúlt év elején 7250 főre csökkent. A vállalatcsoport konszolidált forgalma így 202 millió euró volt a magyarországi piacon.

Az anyavállalat stratégiájának megfelelően a Bosch Magyarországon is növelte K+F beruházásait. 2008-ban mintegy 36 millió eurót költött kutatás-fejlesztésre az előző évi 25 millió euróhoz képest. A növekvő innovációs erőt jelzi, hogy az elmúlt évben világszinten (18%-kal, 3850-re) emelkedett a benyújtott szabadalmak száma.

hirdetés

Thomas E. Beyer, a Bosch-csoport magyarországi ügyvezető igazgatója elmondta: „Tudjuk, hogy nehéz év elé nézünk 2009-ben, ám vannak olyan területek, ahol tovább tudunk erősödni, és a kedvezőtlen hatások ellenére is tartani tudjuk vezető pozíciónkat. A Bosch már most a válság utáni időkre koncentrál és Magyarországon is a környezetbarát, valamint az energiatakarékos technológiákra fektet jelentős hangsúlyt. A vállalat továbbra is hosszú távon tervez az országban.”

Ennek egyik bizonyítéka, hogy a Bosch Budapesti Fejlesztési Központja az elmúlt évben is bővült, így jelenleg több mint 430 fejlesztőmérnök dolgozik autóipari fejlesztéseken Budapesten.

A Bosch magyarországi leányvállalatai közül a hatvani autóelektronikai gyár tudhatja a legnehezebb évet maga mögött. Az elmúlt év utolsó negyedében tapasztalható visszaesést követően a 2009-es évben számos új elektronikai komponens gyártása indul el. A megrendelők egyedi igényeire gyártott különböző műszerfalakra is növekvő érdeklődés mutatkozik. A vállalat megkezdte a felkészülést a jövőre, amit legjobban bizonyít, hogy további új gyártósorokat vár idén, valamint folytatja technológiai fejlesztéseit és munkavállalói képzését. A Bosch-csoport miskolci autóipari alkatrészeket előállító gyára is megérezte az autóiparban végbemenő lassulást 2008-ban. Legnépszerűbb terméke még mindig a start-stop elektronika. A 2008-as évben a gyár két új termékkel bővítette gyártókapacitását.

A Robert Bosch Kft. gépjármű-felszerelések üzletága 2008-ban is rekordbevételeket realizált a hazai piacon. Az előző évhez hasonlóan tavaly is az akkumulátorok eladása hozta az árbevétel jelentős részét. Ezzel együtt az alkatrészek és különböző tartozékok eladásában is növekedés volt tapasztalható a 2008-as évben. A stratégiailag fontos diagnosztikai berendezések eladásai is növekedést mutattak egészen a tavalyi év utolsó negyedéig. A Bosch 2008-ban is bővítette Bosch Car Service hálózatát. A Magyarországon 87 partnerrel rendelkező hálózat jelenleg a világ legnagyobb nemzetközi hálózatának tagja, amely világszerte 14 ezer szervizt foglal magába összesen 141 országban.


Kapcsolódó dokumentum:


68


Tetszett a cikk?

hirdetés

hirdetés