„Látok valamit, amit te csak hallasz”

A környezetünket minden egyes hang és zaj különböző módon befolyásolja. Vegyük például az autót: a duda figyelmeztető, a CD-lejátszó nyugtató, az irányjelző kattogása informáló, az ablaktörlő csattogása pedig zavaró hangot ad ki. A Bosch kutatócsoportja akusztikus kamerák felhasználásával gyorsan és precízen méri be a hangforrásokat, és további kutatások elvégzéséhez láthatóvá teszi azokat.

A hallás érzékszervnek megvan a maga működési módja. Egyszerűen képtelen a zavaró hangokat figyelmen kívül hagyni. A zaj egyszerűen jelen van és nyugtalanító. De pontosan honnan is ered? Erre a kérdésre nem egyszerű a válasz. Mindenesetre a hallásunk gyakran félrevezethet amikor a zavaró hang forrását szeretnénk meghatározni. A Bosch kutatói és fejlesztői tüzetesebben megvizsgálták a kérdést: miként is működik a zajteremtés mechanizmusa? Hogyan terjed a hang kibocsátásától addig, amíg meghalljuk azt? A kutatóknak egy dolgot különösen észben kell tartaniuk: az alkotóelemek akusztikájának egyéni vizsgálata nem sok eredményhez vezet. A kritikus tényező maga az egész rendszer, hiszen az akusztikus viselkedést nagyban befolyásolja az, hogy a komponensek miként lettek egymáshoz illesztve: hegesztéssel, szegecseléssel, vagy ragasztással.

A Bosch kutatói azon dolgoznak, hogy a vevők kívánságait és kérdéseit gyorsan és rugalmasan megválaszolják, s mindehhez egy újfajta akusztikus kamerát használnak, mellyel megbízhatóan megjelölhetőek a zajforrások. Mottójuk az is lehetne, hogy „Látok valamit, amit te csak hallasz”. A munkájuk eredménye a zajok és a hangok képi, szemmel látható megjelenítése.

A berendezés akusztikus része egy hulla-hopp karikára emlékeztethet. A gyűrűhöz 32 hiperérzékeny mikrofon van hozzáerősítve, a közepén pedig egy videókamera helyezkedik el, ahonnan egy képsort rögzít, miközben párhuzamosan a hangfelvétel is elkészül. Egy számítógépes monitoron pedig a hang intenzitásának terjedését rávetítik a kapott képekre. A Bosch kutatási központjában, a németországi Gerlingben a folyamatot egy mosollyal jellemezték: „ Egy hasbeszélő titkát egyből feltárnánk”. Ezt a kamerát azonban nem nyílt térben használják, hanem egy olyan „süket-szobában”, ahol meghallja és nyomon követi a meg nem szűrt működési zajokat, mint például a fúró, sarokcsiszoló, vagy az ablaktörlő hangjait.

Az ablaktörlővel például az egyik probléma az, hogy megtaláljuk a hang forrását, miközben a lapátok ide-oda mozognak, de vajon az ablaktörlő éle, rögzítése vagy maga a szerkezet adja ki a hangot? Csakis az akusztikus kamera tud pontos képet adni a kutatóknak erre a kérdésekre.