Hyundai visszahívás

A Hyundai több mint 80 000 elektromos és hibrid járművében cserél akkumulátort. A koreai autógyártó nagyszámú járművet hív vissza világszerte. A visszahívott járművek legnagyobb része a Kona elektromos változata. Az európai járművek érintettségének mértékét jelenleg még vizsgálják.

Ez év januárjában a dél-koreai hatóságok vizsgálatot kezdtek az intézkedés eredményessége miatt, miután az egyik korábban műhelybe hívott autó kigyulladt. A vállalat beszámolói alapján világszerte 14 akkumulátortüzet jelentettek a modell 2018-as bevezetése óta. A gyártó emiatt döntött úgy, hogy világszerte saját gyártású 82 000 elektromos és hibrid jármű akkumulátorát cseréli ki.

A HV akkumulátorokat az LG Energy Solutions’ gyártotta Nanjing-i üzemében 2017 szeptember és 2019 júliusa között.

A visszahívási kampány kb. 742 millió euróba kerülhet - jelentette be az autógyártó.

Az LG Energy Solutions, amelyik a Hyundai Motorsban 30% tulajdonrésszel bír, 70%-ban állja az akkucsere költségét.

A Kona elektromos változatának mintegy 76 000 egysége mellett az Ioniq Elektro és néhány száz elektromos városi busz is érintett. Azt, hogy szükség van-e a kampányra az Európában forgalmazott modellek esetében is, jelenleg vizsgálják.

A Hyundai modellek akkumulátorainak dél-koreai gyártója, az LG Energy Solution, a Yonhap nemzeti hírügynökség beszámolói szerint elutasította a közlekedési minisztérium vádját, miszerint a tűzesetek hibás akkumulátorcellákra vezethetők vissza. Ettől függetlenül az LG továbbra is részt vesz a tűz okainak közös kivizsgálásában.