Boldog 50. szülinapot VW K70!

„Szeressétek a VW K70-et - mert új VW korszakot nyit meg” - ez volt a reklámszlogen, amelyet 50 évvel ezelőtt a Volkswagen K 70 piacra dobásához használtak. Vízhűtéses orrmotorral, első kerékmeghajtással és modern stílusával a közepes méretű szedán valóban új korszakot nyitott meg a Volkswagennél.

Az 1970. október 20-án Salzgitterben tartott sajtótájékoztatón a Volkswagen bemutatta az új K 70-et és a kifejezetten ennek a modellnek a gyártására épített üzemet. "Egy új Volkswagen, amely különbözik az összes többi gyártótól - a VW K 70" - áll a sajtómappában. Valójában sok szempontból új utat tört meg. Ezzel az új notchback sedan modellel a Volkswagen egy új, sikeres korszak küszöbén állt.

A K70 vízhűtéses motorjával és elsőkerék hajtásával a Volkswagen átállt egy olyan hajtáskoncepcióra, amely teljesen új volt a márka számára, és később sikereket ért el a Passat és a Golf mellett. A K70 korszerű, független felfüggesztéssel ellátott alvázzal rendelkezett. A rendkívül hosszú tengelytáv különösen tágas belső teret engedett meg, és nagyon jó kezelhetőséget biztosított.

A K70 minden kényelme ellenére az egyik fő hangsúly az aktív és a passzív biztonságon volt. Az olyan funkciók, mint a megerősített utastér, a gyűrődő zónák elöl és hátul, az üzemanyagtartály hátul a védett területen, valamint az összes ülés biztonsági övekre való felkészítése alapfelszereltségként új mércét állít fel.

A tiszta vonalvezetésű, ma is vonzó kialakítás úttörőnek bizonyult. A notchback sedant Claus Luthe, korának egyik legnagyobb autótervezője tervezte. Kézjegye a későbbi Volkswagen-modellekben is nyilvánvaló, mint például a Golf és a Polo.