AC Schnitzer és az Akrapovic aktuális újdonságok BMW-fronton

A BMW már hosszú évek, sőt évtizedek óta a német autógyártás egyik prémium kategóriás képviselője. Egyike azoknak a megbízható luxusmárkáknak, melyek szinte minden modell tekintetében képesek elegyíteni a sportos vezetési élményt a kimagasló megjelenéssel. Sokak számára azonban nem elegendő az a teljesítmény és elegancia, amit a BMW-k gyári megjelenése kínál, és elgondolkoznak a különféle tuninglehetőségeken.

Ilyenkor jellemzően felmerül egy olyan dilemma, ahol nagyon könnyű rövidre zárni BMW-s pályafutásunkat! Magyarországon ugyanis még mindig hódít az autósok körében az olcsó, rossz minőségű tuning, ami nemcsak esztétikailag teheti tönkre a legtöbb jármű megjelenését, de például egy motortuning vagy egy gyenge minőségű replikafelni még rendkívül veszélyes is lehet.

Főleg egy prémium- vagy luxuskategóriás gépkocsi esetében tehát elengedhetetlen, hogy a kvalitásban hozzá passzoló elemekkel tuningoljuk. Egy BMW-nél rengeteg neves, magasan kvalifikált és megbízható gyártó kínál ma már minőségi tuningelemeket, melyek itthon is elérhetők az egyes modellekhez. Az aktualitások tükrében 2020-ra eddig két gyártó, az AC Schnitzer és az Akrapovic már bejelentett néhány újdonságot az egyes modellekhez. Hogy kik ezek a gyártók és milyen extrákkal szolgálnak a BMW-tulajok számára az idén?

Az AC Schnitzer, mint a BMW elsőszámú tuningcége

Amennyiben még csak most ismerkedünk a BMW tuning fogalmával, szinte biztosan gyorsan ráakadunk az AC Schnitzer névre, hiszen ez a német gyártó egy komplett és átfogó programot kínál szinte minden egyes modellhez, így nem véletlen, hogy jelenleg a legkeresettebb nevek közé tartoznak. Legyen szó optikai tuningról, a belső tér átalakításairól, a kipufogórendszerekről, a futóművekről, a felnikről vagy éppen a motor teljesítményének növeléséről, náluk mindent megtalálhatunk – jellemzően csomagban, de akár külön-külön termékkategóriaként is.

Az Akrapovic, mint a kipufogógyártás nagymesterei

Bár a szlovén Akrapovic nem ragadt le egyetlen márkánál, ezáltal kínálatukban közel sem csak BMW-kre való kipufogórendszerek találhatók, de tény és való, hogy a német gyártó szinte minden modelljéhez készítettek már saját termékeket. Ezek egytől-egyig kimagasló minőséget és páratlan megjelenést kínáló sportkipufogók, melyek jellemzően könnyített titánból állnak, szintén titán vagy karbonvégekkel, műalkotásokat megszégyenítő megjelenéssel és kidolgozással, valamint olyan sportos hangzással, ami szintén az Akrapovic egyik jellegzetessége. Nem véletlen, hogy a szlovénokat jelenleg a legjobbak közé sorolják a maguk kategóriájában, pláne annak fényében, hogy rendszereikkel még extra teljesítményt is ki tudnak sajtolni a motorokból.

AC Schnitzer tuningcsomag a 2020 BMW 840i Gran Coupéhoz

Még szinte meg sem jelent, Magyarországon egyelőre nem is kapható, de az AC Schnitzer már most elérhetővé tette saját tuningcsomagját a 2020 BMW 840i Gran Coupéhoz, mely a szokásos extrákkal igyekszik még sportosabbá és látványosabbá tenni az autó megjelenését. Ennek részeként például a jármű kapott egy új első spoilert, mely lényegesen aerodinamikusabb hatást kelt, mint az eredeti, szénszálas oldalsó lapkáival pedig sokkal morcosabbá tette a típus elejét, miközben az oldalsó spoiler-szoknyák – szintén szénszálas kivitelezéssel – a sportos összhatást erősítik.

A hátsó spoiler tekintetében a BMW 840i Gran Coupe megőrizte a gyári megoldásokat és diffúzort, de a könnyűfém felnik tekintetében egy sokkal sportosabb, 21 hüvelykes M Performance-t tett rá a gyártó, mely rendkívüli mértékben képes megdobni az autó külső dizájnját, illetve vezetési tulajdonságait egyaránt. Bár az AC Schnitzer egyelőre nem pontosított, a korábbi BMW modellekhez hasonlóan azonban minden bizonnyal várhatók még további elemek a csomagon belül az idén, hiszen elférne például egy motortuning – bár így is 340 lóerővel rendelkezik a gyári értékek alapján –, illetve egy kis belső frissítés mellett egy sportfutóművet is biztosan szívesen látnának a tuningrajongók.

Akrapovic kipufogók a BMW X3M/X4M és a BMW M8 modellekhez

A legtöbb BMW-tulajdonos szeretne sportos hangot a jellemzően nagy teljesítményre képes autójához, azonban nagyon nehéz olyan minőségű kipufogót találni, mely masszívan és magas minőségben tudná kínálni mindezt. A szlovén Akrapovic azonban minden évben igyekszik követni a német gyártó aktuális modelljeit, így idén például már biztosan választhatnak majd ilyen tuningalkatrészeket a BMW X3M, a BMW X4M és a BMW M8 tulajdonosai is.

Az X3M és az X4M kapcsán a típusok közti hasonlóság, illetve a soros hathengeres turbómotor miatt az Akrapovic lényegében ugyanolyan kipufogórendszerrel örvendeztette meg a tulajdonosokat, melyek könnyített titánból készültek választható titán vagy szénszálas végekkel, aminek jóvoltából lényegesen javul az autók megjelenése, de súlyuk is közel 11 kilóval csökken a felszerelés után. A sportosság ráadásul nemcsak a bődületes hangkarakteren, illetve a megjelenésen lesz majd észrevehető, hanem a tényleges lóerők tekintetében egyaránt, hiszen csak ezzel a speciális kipufogóval 5,2kW teljesítménnyel és 15,5Nm nyomatékkal lehet javítani az autók tulajdonságain.

Még ennél is többet lehet kihozni az Akrapovic speciális rendszerével a BMW M8-ból, mely eleve sportos tulajdonságokkal került a szalonokba, de a szlovén gyártó által direkt ehhez a modellhez gyártott kipufogóval akár több mint 14 lóerőt is hozzáadhatunk a gyári értékekhez. Mindezt a tuningóriásra jellemző sajátosságok társaságában, ezáltal rendkívül tartós és könnyű titán alapanyagokból, gyönyörű dizájn, így páratlan minőségű hajlítások és hegesztési ívek társaságában, a kapcsolódó Sound Kit által szabályozható hanggal, aminek jóvoltából nemcsak sportos ordítást, hanem visszafogottabb hatásokat is kicsikarhatunk a kipufogóból. Az egészet ráadásként az autó megjelenését is magasabb szintre emelő megoldások társaságában kapjuk!