Autógyártók tőzsdei árfolyamai

A Tesla, miután régóta meghaladta Detroit „Nagy Hármát”, hogy az Egyesült Államok tőzsdei jegyzés szerint a legértékesebb autógyártó vállalatává váljon, a közelmúltban sikerült megelőznie a Toyota-t, így a világ legértékesebb gépjárműgyártójává lépett elő. A Toyota rövid visszatérése után a Tesla ismét elfoglalta a helyet, szerdán 184 milliárd dolláros piaci kapitalizációval zárva, 4,3 milliárd dollárral a Toyota fölött.

Az elmúlt 12 hónapban a Tesla részvényeinek ára közel 350%-kal emelkedett, 2019. évi bevételének több mint hétszeresére értékelve. A perspektíva szempontjából a Toyota jelenleg az éves bevételének körülbelül 0,6-szorosát értékeli, ezért sok ember úgy véli, hogy a Tesla reménytelenül túlterhelt. A szállítási / eladási számadatok látszólag alátámasztják az ilyen állításokat. Míg az elektromos autók piacvezetője kevesebb mint 400 000 autót szállított a március 31-ig zárult 12 hónapban, a Toyota közel 10,5 millió járművet adott el ugyanebben az időszakban, ami körülbelül tízszer annyi, mint amennyit a Tesla épített életében.

Noha a Tesla értékelése bizonyosan ambiciózus, a bullish (emelkedésre számító) befektetők azt állítják, hogy a társaságot nem autóipari vállalatként, hanem inkább technológiai társaságként értékelik, amelyik autókat épít.

Forrás: https://www.statista.com/chart/22043/market-capitalization-of-publicly-traded-car-manufacturers

(Felix Richter)