25%-os rekordzuhanás várható az idén az ACEA szerint

Brüsszel, 2020. június 23. – Az Európai Gépjárműgyártók Szövetsége (ACEA) alaposan átdolgozta 2020-as előrejelzését a személygépkocsik nyilvántartásba vételére, kb. –25%-kal, annak fényében, hogy az autóipart a COVID-19 okozta gazdasági válság sújtja.

Ez ténylegesen azt jelenti, hogy az iparági szövetség szerint az Európai Unióban a személygépkocsi-értékesítés várhatólag több mint 3 millióval csökken, a 2019-es 12,8 millió darabról az idei 9,6 millióra darabra.

Az EU-piac ezidáig kb. 41,5%-kal csökkent a március közepe-május közötti válság első lökéshullámai után. A helyzet bizonyos mértékű javulása várható az elkövetkezendő hónapokban, mivel a egész térségben feloldják a kijárási korlátozásokra és a karanténra vonatkozó intézkedéseket. 

Mindazonáltal az ACEA 2020-as előrejelzése darabszámban kifejezve az értékesített új autók legalacsonyabb mennyiségét jelzi 2013 óta, amikoris a 2008-2009-es pénzügyi válság utóhatásai közepette az iparág hat egymás utáni évben csökkenő tendenciát élt meg. Zord kilátás, hogy százalékos változásban ez a legnagyobb visszaesés, amelyet Európa autóipari ágazata valaha is átélt.

„Az ACEA továbbra is bizakodik, hogy a drámai helyzet az EU és a nemzeti kormányok gyors és markáns intézkedéseivel enyhíthető,” jelentette ki az Eric-Mark Huitema, az ACEA vezérigazgatója.

„Tekintettel ez eddigi értékesítés példa nélküli összeomlására, az EU egész területén sürgősen égető szükség van a vásárlási ösztönzőkre és bezúzási programokra, hogy élénküljön az új autók iránti kereslet. Iparágunk és a tágabb EU-gazdaság érdekében szorgalmazzuk a szükséges politikai és gazdasági támogatást – mind az EU, mind a tagállamok szintjén – hogy az elkövetkezendő hónapokban kordában tartsuk a termelést és a foglalkoztatottságot sújtó károkat.”