Sparrow, az első CMOS-alapú SWIR kamera

Az izraeli TriEye cég a rövidhullámú infravörös érzékelő technológia fejlesztője, amely javítja a látási viszonyokat kedvezőtlen időjárási körülmények között és éjszakai vezetés során. A vállalat hivatalosan is bemutatta a Sparrow-t, az első CMOS-alapú SWIR-kamerát (SWIR - Short-wave infrared).

Az InGaAs-alapú (indium, gallium és arzén) SWIR-kamerák már évtizedek óta működnek a tudomány, a repülés, és az űrfelfedezés területein, de tömeges alkalmazásokban eddig még nem használták őket nagy költségük és nagy méretük miatt. Egy évtizedes nanofotonikai kutatás után a TriEye lehetővé tette a CMOS-alapú HD SWIR érzékelő gyártását kis méretben, ami ezerszer olcsóbb, mint az eddig használt technológia. A CMOS félvezető technológiával készült képérzékelők feladata, hogy a külvilág felől a kamera objektívjén keresztül érkező fényt digitális jelekké alakítsa.

A TriEye-jal együttműködő és a Sparrow-t értékelő vállalatok között a Porsche mellett a DENSO is jelen van. A Sparrow sokféle forgatókönyv szerint kritikusnak vélt kép-adatokat biztosít, a SWIR spektrum egyedi fizikai tulajdonságainak kiaknázásával. Az érzékelő különösen hatékony kedvezőtlen látási viszonyok között, például tükörjég, sötét ruházatú gyalogosok és kerékpárosok azonosításánál.

A TriEye célja, hogy megoldja a láthatósági problémákat az utakon azáltal, hogy a SWIR-kamerákat megfizethetővé és hozzáférhetővé teszi a globális piac számára. A Sparrow, a világ első CMOS-alapú SWIR-kamerájának megjelenése jelentős mérföldkőnek számít e cél felé. A társaság várhatóan ebben az évben indítja majd el a Raven-t, a világ első CMOS-alapú SWIR HD kamerájának első mintadarabjait.

A SWIR kamera szabványos látható kameraként integrálható, és újra fel tudja használni a hagyományos kameraképeknél használt mesterséges intelligencia számításokat és adatokat, ami sok számítási kapacitást takarít meg. A kamera lehetővé teszi a vezetőtámogató rendszer (ADAS) és az autonóm járművek számára (AV), hogy példátlan láthatóságot érjenek el az utakon, balesetmegelőzés céljából.

A TriEye az autóipari vásárlók értékelése mellet a nem-autóipari ügyfeleinek is szállított mintát a Sparrow-ból értékelés céljából, lehetővé téve a SWIR képességeinek kihasználását más területeken is, ahol szabad szemmel látható mögé kell látni.

Forrás: https://trieye.tech/