Átalakítható „MORPHOZ” Renault-koncepció

Az új Renault crossover-koncepció MORPHOZ változtatható hosszával tűnik ki. Az alkalmazási területtől függően az utasoknak és a csomagoknak nyerhető több hely. A MORPHOZ „városi”-üzemmódjának mérete 4,4 m – egy Renault Mégane-on néhány cm-rel túlnyúlik –, és alkalmas városi területen való mindennapi vezetésre, mint pl. ingázó forgalomra.

A kompaktkoncepció a 40 kWh-os akkumulátorral max. 400 km hatótávolságot kínál, és nem szállít semmilyen túlméretezett energiatárolót, amely közvetlen haszon nélkül szükségtelenül növeli a tömeget és a költségeket. A MORPHOZ az új platformnak és a kompaktra épített erőátviteli rendszernek köszönhetően mégis olyan térrel rendelkezik, mint egy magasabb kategóriájú modell. A MORPHOZ hossza az „túra” üzemmódban 4,8 m-re nő, amely nagyjából megfelel a felső-középkategóriás Renault Talisman hosszának. A tengelytáv 2,73 m-ről 2,93-ra növekszik. A kompakt városi autó kétféleképpen alakítható át kényelmes túraautóvá: a C-oszlop mögötti farrész kijáratódik, az autó elülső része pedig előregördül 20 cm-rel. Míg a hátsó kerekek megtartják pozíciójukat, az első kerekek részt vesznek a „megnyúlásban”. „A Renault MORPHOZ beharangozza elektromos járműveink következő generációját”, mondja Gilles Normand, a Renault-Csoport Elektromos Járművek és Mobilitási Szolgáltatások vezető alelnöke. „A CMF-EV moduláris platform növeli az elektromos teljesítményt, a szélesen kívülre pozicionált kerekekkel kombinált nagy tengelytáv teljesen új lehetőségeket kínál a járműdizájn és a bőséges helykialakítás terén”, folytatja Gilles Normand. A Renault MORPHOZ a hat életciklust leíró Renault dizájnfilozófiájában a harmadik fejezetet testesíti.

A sokoldalú járműkoncepció pontosan a fiatal családok igényeire tervezték. „A MORPHOZ mérföldkőnek számító modularitásával, innovatív dizájnjával és a megosztott mobilitásra az emberek igényei szerint kialakított alkalmasságával megtestesíti a LIVINGTECH Renault-dizájnfilozófiát”, teszi hozzá Laurens van den Acker, a Renault-Csoport Vállalati Arculat ügyvezető alelnöke. „A technológia valamennyi megjelenési formájában – dizájn, fedélzeti intelligencia, konnektivitás, belső térelrendezés – arra szolgál, hogy valamennyi járműhasználónak új utazási élményt szerezzen. Ez a mindennapi használattól kezdve a hétvégi és ünnepnapi vezetést is magába foglalja. A MORPHOZ-koncepció ténylegesen megtestesíti a sajátos életmódot”, állítja van den Acker.