A Ford bevezeti a V2X-technológia helyiveszély jelzését

A Ford az új Puma gépkocsikat felszereli a V2X információtechnológiával: a helyiveszély jelzés tájékoztatja az autóvezetőt a jármű előtt lévő olyan veszélyekre, mint pl. torlódások, balesetek vagy szélsőséges időjárás.

Az új Ford Puma szériafelszereléséhez tartozik a V2X-technológia helyiveszély jelzése. A „helyiveszély jelzés” (LHI- Local Hazard Information) egy hálózatba kapcsolt felhőrendszeren keresztül tájékoztatja az autóvezetőt, aki még az eseményt nem látja, hirtelen fellépő torlódásokról, balesetekről vagy egyéb akadályokról. A jármű előtt haladó jármű automatikusan elküldi a jelzéseket a fedélzeti mobilrendszeren át, mint pl. egy vészfékezést, vagy ha az elakadásjelző be lett kapcsolva.

Szenzorok felügyelik az olyan tevékenységeket, mint pl. a vészfékezés és kipörgésgátló rendszer, és így érzékelik a kedvezőtlen időjárási és útviszonyokat. Ezeket az adatokat feldolgozzák, a veszély helyének és az incidens jellegének megállapításához, és a többi közlekedési résztvevővel megosztják. Ezenfelül a Here Technologies cég adatai a helyi hatóságok és mentőszolgálatok, valamint a felhővel összekötött további közlekedési résztvevők információit szolgáltatnak. Az LHI valamennyi új Ford-személyautó több mint 80%-ában az év végére rendelkezésre áll majd.