Autotechnika szakfolyóirat
Autotechnika szakfolyóirat
2020. május | Olvasson bele!

A Shell megtette az első lépéseket az elektromos töltők piacán

A Shell egyszerre két újdonsággal is megjelenik az elektromos töltők kelet- és közép-európai piacán: a vállalat a töltőhálózatot üzemeltető IONITY-vel együttműködve megnyitja első gyorstöltő állomását Magyarországon, ezzel egyidőben pedig bemutatja a Shell Recharge töltőpontot is, amely a Shell elektromos járműveket töltő globális, saját márkája. Az autósoknak így a Shell töltőállomásokon mindkét töltőponton lehetőségük nyílik újratölteni elektromos autóikat is.

„Örömmel tölt el, hogy ma új fejezetet kezdünk a Shell kiskereskedelmi üzletágának életében Közép- és Kelet-Európában. A Shell V-Power prémiumüzemanyagok bevezetésével a tradicionális üzemanyagok innovációját ösztönöztük a régióban, de most egy új korszakot nyitunk, és alacsony kibocsátású közlekedési üzemanyagot biztosítunk vásárlóinknak” – mondta Kapitány István, a Shell globális kiskereskedelmi alelnöke.

Az IONITY-val közös első gyorstöltő állomás az M7-es autópálya mentén, a Balaton közelében található, így az elektromos autók már egyre hosszabb utak megtételére válnak alkalmassá. Mind a négy töltőpont akár 350 kW töltési teljesítményt kínál. A gyorstöltők 10-15 perc alatt fel tudják tölteni az új generációs elektromos járműveket, ez háromszor gyorsabb, mint az autósok számára jelenleg elérhető töltők.

„Izgatottak vagyunk, hogy a Shell-lel együttműködve folytathatjuk hálózatunk bővítését Közép- és Kelet-Európában. Az IONITY töltői felkészültek az akkumulátortechnológia fejlődésére és a jövő elektromos járműveire. Hálózatunknak köszönhetően a jövőben lehetővé válnak a hosszabb utak és ezzel egy gördülékeny átmenet az elektromos járművek irányába” – mondta Marcus Groll, az IONITY operatív igazgatója.

Az IONITY 2021 végéig összesen 21 töltőállomás kiépítését tervezi Közép- és Kelet-Európában a Shell töltőállomásokon, amely lefedi Csehországot, Magyarországot, Lengyelországot, Szlovákiát és Szlovéniát.

Ezzel egy időben jelenik meg hazánkban a Shell Recharge is, így Magyarország lesz a Shell 5. európai (és a világban a 9.) piaca, ahol a márkát bevezetik. A saját töltő - 50 kW-os gyorstöltési kapacitást kínálva az elektromos jármű számára - általában 0%-ról indulva 80%-os töltöttséget biztosít körülbelül 30 perc alatt. A szolgáltatást két állomáson vezették be, és azoknak az autósoknak kínál töltési lehetőséget, akik az M3-as autópályán, valamint az M7-es autópálya mentén Budapestről Szlovénia és Horvátország irányába utaznak. Mindkettő elektromos jármű tesztüzemben működik. A kezdeti tesztidőszakot követően a bevezető ár töltésenként 1925 Ft lesz, ezzel utalva a Shell magyarországi alapításának évére.

hirdetés

A Shell hisz abban, hogy több ember választja az elektromos járművet, ha gyors és megbízható infrastruktúrához férhet hozzá. A Shell egyre több autós számára szeretné ezt elérhetővé tenni - akár otthon, munkában vagy ha úton vannak.

„Magyarország jelenleg a legfejlettebb elektromos járműpiac Közép- és Kelet-Európában, ezért kezdtük el itt a megoldásaink fejlesztését és tesztelését. Célunk, hogy 2021 végére régió szerte 100 Shell töltőállomáson kínáljunk elektromos jármű töltési lehetőséget saját befektetéseink vagy partnereink által” – tette hozzá Sasha Koliakin, a Shell Kiskereskedelem Közép- és Kelet-Európáért felelős ügyvezetője.

Az elektromos jármű töltési megoldások csak egyike azon fejlesztéseknek, amelyekkel a Shell világszerte több és tisztább energiát szeretne biztosítani. A Shell továbbra is dolgozik a hagyományos üzemanyagok hatékonyságának fokozásán és a regionális lehetőségeknek megfelelően támogatja az olyan alacsony kibocsátású közlekedési üzemanyagok fejlesztését, mint a hidrogén, a bioüzemanyagok és a földgáz.


Az IONITY-ről

Az 2017-ben alapított IONITY a BMW Csoport, a Daimler AG, a Ford Motor Company és a Volkswagen Csoport az Audi és a Porche vegyesvállalata, amelynek a székhelye Münchenben található. A vegyesvállalat célja, hogy egy kiterjedt és megbízható nagyteljesítményű, 350kW erősségű töltőponthálózatot (HPC) építsen ki az elektromos járművek számára Európában a kényelmes és hosszabb utazás lehetővé tétele érdekében. A nemzetközileg bejegyzett védjeggyel rendelkező IONITY jelentős partnerhálózata révén vonzó nemzeti és nemzetközi lokációkkal rendelkezik. 

Az IONITY gyorstöltő-hálózatról

Az IONITY töltőtechnológiája, az ipari elektronika segítségével, lehetővé teszi AC áramerősség DC-vé alakítását, mielőtt azt teljes sebességgel továbbítaná a jármű akkumulátorába. Minden töltőpontja lehetővé teszi a 350 kW erősséget. A töltőben található smart megoldásnak köszönhető, hogy minden CCS-sel (Kombinált Töltési Rendszer) felszerelt jármű automatikusan azon a legmagasabb erősségen töltsön, amit az akkumulátor biztonságosan kezelni tud. A 350kW-os töltési teljesítményre képes jármű körülbelül 10-15 perc alatt tölt fel, lényegesen gyorsabban mint az elterjedtebb 50 kW-os töltők, és háromszor gyorsabban mint a jelenlegi gyorstöltők. Minden jármű kompatibilis a hálózattal, amely CCS-t használ, ami a legelterjedtebb elektromosjármű töltési szabvány.

A Shell Recharge-ról

Shell Recharge az elnevezése a Shell állomásokon található gyors elektromos töltő szolgáltatásnak. A Shell Recharge 50 kW-os gyors DC töltői általában 0%-ról 80%-os töltöttséget biztosítanak körülbelül 30 perc alatt, és Magyarországon a legtöbb elektromos járművel kompatibilis. Fizetni a töltést követően a shopban található pénztárnál lehet.


Tetszett a cikk?

hirdetés

hirdetés