Autotechnika szakfolyóirat
Autotechnika szakfolyóirat
2020. január | Olvasson bele!

Pirelli Cyber Type, az útállapot-érzékelés új technológiája

A Pirelli, az Ericsson, az Audi, a Tim, az Italdesign és a KTH közösen szervezett meg egy olyan bemutatót, amelyre a Lingotto épület tetején került sor, itt egy szenzoros Pirelli Cyber Tyre gumiabronccsal felszerelt és az 5G-hálózathoz kapcsolt jármű képes volt a gumiabroncsai által észlelt vízen futás kockázatát a következő jármű számára közvetíteni. Ez az 5G ultra nagy sávszélességének és kis késleltetésének volt köszönhető.


1. LÉPÉS INFORMÁCIÓK KÖZVETÍTÉSE
Az 5G-n keresztül csatlakoztatott 1. sz. jármű a Cyber Tyre gumiabroncsból eredő, vízen futás lehetséges kockázatával kapcsolatos információt közvetíti az 5G-infrastruktúra felé
2. LÉPÉS ADATGYŰJTÉS ÉS SZÁMÍTÁS Az ultra szélessávú és rendkívül alacsony késleltetésű 5G-infrastruktúra közvetíti az vízen futás kockázatát az 1. sz. jármű környezetében közeledő járművek számára
3. LÉPÉS ÜZENETFOGADÁS A 2. sz. jármű, ahogy közeledik, az 5G-infrastruktúrából riasztó jelzést kap az előtte lévő optimálistól eltérő útviszonyokról, amelyek az 1. sz. jármű környezetében vannak

A gumiabroncs a jármű és az út közötti egyetlen érintkezési pont, ami a Pirelli folyamatos fejlesztés alatt álló technológiájának köszönhetően már kommunikálni tud a járművel, a járművezetővel és az 5G potenciálnak köszönhetően a teljes útinfrastruktúrával. A belső szenzorral felszerelt Pirelli Cyber Tyre gumiabroncs a jövőben az autó számára a következő adatokat fogja szolgáltatni: számolt kilométerek, dinamikus terhelés és most először az útfelületek potenciális veszélyei, kezdve a víz jelenlététől egészen a gyenge tapadásig. Ez az információ lehetővé teszi a jármű számára, hogy irányítását és vezetési asszisztens rendszereit kiigazítsa, ezzel a biztonsági szint, a komfort és a teljesítmény növekszik. Ezeket az információkat továbbá a többi jármű és az infrastruktúra számára is szolgáltatni fogja. A Pirelli az 5G potenciáljának köszönhetően képes a gumiabroncsot egy szélesebb kommunikációs környezetbe helyezni, amely magába foglalja a közúti szállítást, aktívan hozzájárulva ahhoz, hogy fejlessze a jövőbeni mobilitás és autonóm vezetés rendszereinek megoldásait és szolgáltatásait.

hirdetés

Szintén idén mutatta be a Pirelli az Italia Track Adrenaline termékét, amely a pályanapok imádóinak készült, ez magába foglalja a szenzorral felszerelt P Zero Trofeo gumiabroncsok termékcsoportját. A Track Adrenaline egy igazi pályamérnök virtuális formában, amely valós időben monitorozza a gumiabroncsnyomást és -hőmérsékletet, és ezt az információt párosítja telemetriai adatokkal, hogy a járművezető részére útmutatást és javaslatokat adjon a pályán nyújtott teljesítménye javításához.

A gumiabroncsok „szenzorozása” a Pirelli „tökéletes illesztés” stratégiájának szerves része, középpontjában olyan „testre szabott” termékek és szolgáltatások fejlesztésével, hogy általánosan megfeleljen az autógyártók, a fl ották és a járművezetők igényeinek, szem előtt tartva a jövőt és a mobilitás folyamatban lévő változásait.

Forrás: https://press.pirelli.com/pirellithe-worlds-fi rst-companyto-develop-tyres-that-interactwith-the-5g-network/ (Torino, 2019. november 14.)


Kapcsolódó dokumentum:


pirelli-cyber-tyre-az-utallapot-erzekeles-uj-technologiaja


Tetszett a cikk?

hirdetés

hirdetés