Az autóüvegek ellenőrzése

Az írás összefoglalja az autóüvegek ellenőrzésekor elvégzendő lépéseket és segítséget nyújt a megfelelő szakvélemény kialakításához.

Az autóüvegek között a szélvédő van kitéve legnagyobb sérülésveszélynek. Napjaink autóiban a szélvédő egy laminált üvegszerkezet, mely legtöbbször valamilyen ragasztási megoldással van a karosszériába rögzítve. A laminált szélvédő két réteg üveget tartalmaz, melyek között egy speciális PVB fólia található. A fólia tartja együtt az üvegrétegeket. Törés esetén a kis darabokat szintén a fólia tartja össze, amelyek így nem jelentenek veszélyt a járműben tartózkodókra.

A laminált szélvédő azonban nem csak a szerkezet egybemaradásával szolgálja a biztonságot, hanem jelentős mértékben járul hozzá a karosszéria ellenálló-képességéhez is. Szintén megkerülhetetlen a szélvédő, ha a légzsákok megfelelő működéséről van szó. Ahhoz ugyanis, hogy a légzsákok kellő ellenállással tudják az előre lendülő testet érő erőhatásokat tompítani megfelelő alátámasztást kell számukra biztosítani. Ezt a támaszt a szakszerűen beragasztott, ép szélvédőtől és a műszerfaltól kapják. Mégis a szélvédő biztonságra gyakorolt leginkább nyilvánvaló hatása az átláthatóságukkal kapcsolatos. Egy szerkezetileg stabil, szakszerűen beragasztott szélvédő is komolyan veszélyeztetheti a járműben utazók biztonságát, ha szennyeződések, apróbb sérülések miatt csak korlátozottan átlátható vagy bizonyos fényviszonyok esetén úgy szórja a beeső fényt, hogy az a járművezetőt a kilátásban zavarja.

A teljes cikk előfizetőknek érhető el.