Michelin levegő nélküli abroncs

A Michelin a frankfurti IAA 2019 keretében bemutatta az Uptis levegő nélküli koncepcióabroncsot. Az abroncs sorozatgyártás-közeli stádiumban van, és előreláthatólag 2024-ben kerül gyártásba.

Az abroncsgyártó Michelin bemutatja az IAA 2019 kiállítás „New Mobility World” rendezvényén az Uptis kerék-abroncs-kombinációt. A levegő nélküli koncepcióabroncs a rendkívüli defektvédelem mellett jó vezetési tulajdonságokat is ad. A Michelin szerint a Michelin Uptis abroncsot az autonóm, elektromos és hálózatba kapcsolt vezetés követelményeire tervezték. Az egyrészes kerék-abroncs-kombináció alumíniumot, kompozitanyagokat és gumit tartalmaz. A könnyű alumíniumfelnit műanyag küllők kötik össze a profilozott futófelülettel. A rugalmas küllők biztosítják a megfelelő teherbírást, és vezetés közben rezgéscsillapító hatással bírnak. 

A levegő nélküli koncepcióabroncs úgy terhelhető, mint egy hagyományos levegős abroncs, mégis defektbiztos, és az alkalmazott elasztikus anyagok révén ellenáll az ütközési és szúrási sérüléseknek. „A Michelin Uptis abroncsot ezenfelül példaértékű környezeti tulajdonságok jellemzik: jelenleg évente körülbelül 200 millió abroncsot cserélnek, habár azok még messze nem érték el életciklusuk végét. Ennek okai olyan sérülések, amelyek alacsony abroncsnyomásra vagy szúrási sérülés utáni nyomásveszteségre vezethetők vissza. A levegő nélküli Michelin Uptis esetén ez elavult fogalom”, mondja Eric Vinesse, a Michelin K+F ügyvezető alelnöke.

Szerző: Patrick Schäfer