A Tesla pickup teherautó

A Tesla vezérigazgatója, Elon Musk számára nem idegen a felhajtás, és most nincs nagyobb felhajtás az elektromos-járműgyártó céggel kapcsolatban, mint a megígért pickup teherautója. De nem csak a rajongók és szkeptikusok szeretnék Musk tervének bizonyítékát látni, a Wall Street is várakozó.

Musk úgy írta le a teherautót, mint „cyberpunk”, és a legújabb „Ride the Lightning” (Lovagold meg a villámot) podcastban úgy pontosított a teherautó kinézetével kapcsolatban, hogy azt mondta róla „elég sci-fis… egyfajta „Szárnyas fejvadász” teherautó”

„Nem mindenkinek felel majd meg” – mondta Musk. „Amikor leleplezzük ezt a dolgot, néhányan azzal jönnek majd: „ó, nem is néz úgy ki, mint egy teherautó; nem akarom megvenni”. Ez hasonló ahhoz, amikor kijött az automobil, az emberek azt mondták, „ó, nekem a ló és a hintó tetszik”. Persze, ragaszkodhatunk a lóhoz és a hintóhoz, de úgyis veszünk majd egy automobilt később. Csak még nem tudjuk”

Musk januárban egy tweetre válaszolva megerősítette a teherautó nagy méretét, mondván: „Ez nem valami kecses kis cukorfalat-teherautó lesz! A vezetői ülés elég nagy lesz, hogy beleférjen André, az óriás (imádom azt a fickót).” Musk nyilvánosan kijelentette, hogy a jármű dupla motorral, összkerékmeghajtással, és állítható magasságú felfüggesztéssel fog piacra kerülni. Az idei év elején azt tweetelte, hogy a teherautó előre látható hatótávolsága 643–804 km lesz.

Musk azzal dicsekedett, hogy a közelgő Tesla pickup a Ford F-150 és a Porsche 911 járművel fog versenyezni. „Jobb teherautó lesz, mint egy ennek megfelelő F-150-es, és jobb sportautó, mint egy átlagos 911-es” – állította. A vezérigazgató azt mondta, hogy a teherautónak „teherszállítási szempontból hihetetlen funkcionalitása lesz”. Musk tavaly azt posztolta a Twitteren, hogy „olyan pickup teherautó lesz, amely képes lesz majd egy pickup teherautó szállítására”.

Musk azt tweetelte, hogy párhuzamosan beparkolja majd magát, és 360°-os kamerával és szonártechnológiával lesz felszerelve. Musk ugyanebben a „Ride the Lightning” podcastban azt mondta, hogy a Tesla pickupnak megfizethetőnek kell lennie. „Úgy hiszem, kevesebb mint 50 000 dollárról kell indulnia, a kiindulási árnak legfeljebb 49 000 dollár körül kell lennie, ideális esetben kevesebbnek. Egyszerűen nem szabad, hogy megfizethetetlen legyen”.

Manapság egy teljes méretű pickup teherautó kiindulási ára átlagban kb. 30 000 dollár, amely Musk ideális kiindulási ára alatt van kb. 20 000 dollárral. Általában azonban jóval többért kelnek el. Egy teljes méretű pickup átlagos ára megközelítőleg 45 000 dollár a J.D. Power autóipari piackutató cég szerint.

A Rivian R1T elektromos teherautója várhatóan kb. 69 000 dollárról indul, amikor 2020 végén piacra dobják. A Ford már beharangozta a terveit a hibrid és a teljesen elektromos F-150 pickup modellre. Hibrid teherautója 2020-ban kerül piacra.

Forrás: Eileen Falkenberg-Hull cikke nyomán (Trucks.com; 2019. 08. 12.)