Autotechnika szakfolyóirat
Autotechnika szakfolyóirat
2022. május | Olvasson bele!

Baleset-megelőzés robotokkal és okostelefonokkal az USA területénElőre közlöm: a cím félrevezető, még ha közúton történő eseményekről beszélünk is. De vágjunk bele a dolgok sűrűjébe.

Az USA-ban újra és újra felszínre törő jogi vita az alkotmány híres (avagy hírhedt) 2. számú módosítása (2nd amendment), az egyénnek a fegyverhez való jogáról. Ugyanis a 2. számú módosítás kimondja az embereknek a fegyvertartási és -viselési jogát. Igen ám, de ha valaki az alkotmánymódosítás vonatkozó mondatának elejét is elolvassa, rá kell döbbennie arra, hogy van azon mit értelmezni (ennek részletezését meghagyom máskorra).

És a vita arról szól, hogy a kettes számú módosítás alapján tulajdonképpen milyen fegyver is adható a polgárok kezébe. A vita 1791 óta folyik. A technika fejlődik, újabb korszerűbb lőfegyverek kerülnek a boltok polcaira. Minden ilyen alkalommal kirobban az említett vita, hogy aztán a fegyverlobbi, az ARF, meggyőzze a törvényhozókat, hogy hát a polgároknak szükségük van saját maguk védelmére az egyre jobb és hatékonyabb fegyverekre, legyen az gatyában elrejthető soklövetű revolver vagy sorozatlövő gépfegyver. A 2nd amentnek ilyenkor új értelmezést adnak, beindul a vásárlás, gazdagodnak a fegyvergyártók, a polgárok meg még inkább férfiaknak hiszik magukat, amikor az új lőfegyvert birtokba veszik.A teljes cikk az előfizetőinknek érhető el.
Ha Ön már rendelkezik előfizetéssel a megtekintéshez kérjük, jelentkezzen be.
Szeretne előfizetni? Itt megteheti.
hirdetés

hirdetés