A BMW megkezdi a vezeték nélküli töltés tesztelését az USA-ban

Kalifornia államban 200 önkéntes BMW 530e tulajdonos segítségével megkezdik az indukciós töltési megoldás tesztprogramját az Egyesült Államokban is. A kísérleti program Németországban már 2018-tól működik. Az  indukciós töltőket zárt garázsokba építik be. A szakemberek először felmérik a jelentkezők garázsát, az elektromos hálózat figyelembe vételével. Ezután az ügyfelekkel aláírják a 36 hónapra szóló bérleti szerződést, majd megkezdődik az indukciós töltőrendszer kiépítése a garázsokban.

Az indukciós töltőberendezés kiépítésével és majdani leszerelésével kapcsolatos összes költséget a BMW fedezi. A rendszer lehetővé teszi az autók vezeték nélküli töltését. A tulajdonos dolga egyszerűen annyi, hogy a talajra szerelt töltőberendezés (GroundPad) fölé kell parkolni, majd meg kell nyomni a Start gombot, ezután az autó töltése azonnal megkezdődik, nincs szükség az elektromos kábel csatlakoztatására. Természetesen az autóra is fel kell szerelni a megfelelő egységet (CarPad). A talajra szerelt egység mágneses teret generál, melynek hatására az autóra szerelt egységben elektromos áram jön létre, ami feltölti az autó akkumulátorát.

A rendszer maximális teljesítménye 3,2 kW, amivel a BMW 530e iPerformance akkumulátora körülbelül 3,5 óra alatt tölthető fel. A rendszer hatásfoka 85% körüli. Az indukciós töltés vezetékes megoldáshoz viszonyított alacsonyabb hatásfoka mellett a pontos pozicionálási igény a második probléma. A BMW rendszere ezt úgy kezeli, hogy a rendszer Wifi kapcsolaton csatlakozik az autóhoz, így segíti a járművezetőt a pontos parkolásban.  A jármű központi kijelzőjén megjelenik az autó és a környezet felülnézeti képe, színes vonalakkal jelölve. Az indukciós töltéshez megfelelő parkolási helyzet elérését egy ikon jelzi a képernyőn. A töltés működőképességéhez hosszanti irányban legfeljebb 7 cm, oldalirányban maximum 14 cm eltérés megengedhető.

A rendszer minden alkatrésze megfelelő védettséggel rendelkezik esővíztől és hótól. A GroundPad nem károsodik, amennyiben véletlenül áthajtanak rajta autóval. Töltés közben a környezet elektromágneses sugárzása a jármű alvázára korlátozott. A GroundPad berendezés folyamatos felügyeleti rendszerrel van ellátva, bármilyen idegen anyag észlelése esetén azonnal kikapcsol.

Forrás: BMW/Villanyautósok