3 hónap alatt 470 elektromos töltőállomást telepítettünk

Folyamatosan bővül az elektromos töltőállomások száma Magyarországon, a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) 2016. január 1-je óta 844 darab állomás létesítésére adott ki engedélyt, ezek közül az idén áprilisig 470-et helyeztek üzembe - közölte a hivatal szerdán az MTI-vel.

A közlemény szerint folyamatosan nő a töltések száma, valamint a töltésre fordított energia mennyisége is. Míg 2017 negyedik negyedévében 13 585 töltést hajtottak végre, 2019 első negyedévében ez a szám már meghaladta a 97 ezret. A töltésre fordított energia mennyisége a kezdeti 46 570 kilowattóráról (kWh) 326 348 kWh-ra emelkedett. Idén az első negyedévben egy töltőnél nagyságrendileg 200 darab töltést hajtottak végre, és egy töltésnél átlagosan 3,4 kWh-t vételeztek a felhasználók.

A hivatal a közép-magyarországi régióban adta ki a legtöbb, 525 darab engedélyt töltőállomás létesítésére, Közép-Dunántúl áll a lista második, Észak-Alföld pedig az utolsó helyen 82, illetve 29 kiadott engedéllyel.

Felidézték, hogy 2016. január 1-je óta az üzleti célú elektromos gépjármű töltés és a töltők üzemeltetése engedélyköteles tevékenység, az engedélyt a szükséges feltételek teljesülését követően a MEKH adja ki. A lakossági fogyasztóknál és a nem lakossági felhasználóknál a saját mért felhasználói berendezésén keresztül történő töltés - ha az nem irányul gazdasági haszonszerzésre - nem engedélyköteles.