Mikro-LED alkalmazás az autó belső terében

A SmartVIZ projekt a mikro-LED az autó belső térében való használatára irányul. A µLED főleg a kiterjesztett valóság (AR-Augmented Reality) területén tehetné lehetővé a nagy felbontású megjelenítési megoldásokat.

Az Osram az ASM Amicra céggel és a Fraunhofer Intézettel működik együtt a SmartVIZ projekt keretén belül olyan mikro-LED-es fénymegoldások érdekében, amelyek integrált rendszerekhez és építőelem-technológiához valók. A µLED-pixeles kijelzők működése az LCD-hez vagy az OLED-hez képest világosabb és hatékonyabb. A konzorcium a projekt során szeretne átlátszó háttér előtt nagy felbontású megjelenítőket létrehozni a járműbelsőben. 

E célból kutatják hatékony mikro-LED-fényforrások kialakítását, valamint azok kezelését és szerelését. A nagy fénysűrűségű képpixelek piros, zöld és kék µLED-struktúrákból állnak majd. Egy új megközelítésben lehetővé válnak a kvázi-transzparens felületek, amelyek csak akkor jelenítenek meg tartalmakat, ha a µLED-eket aktiválják. Ehhez indium-gallium-cink-oxid-vékonyréteg-tranzisztorokon (IGZO-TFT-k) alapuló, átlátszó szubsztrátumot kell alkalmazni a pixelek vezérlése érdekében. Egy másik koncepciónál azon dolgoznak, hogy hogyan tudják automatizált párhuzamos forrásostya-felvitellel a hátlap-meghajtó elektronikára µLED-chipek nagy mennyiségét gyorsan ráültetni. Az 1,5 µm-es pozicionáló pontossághoz 40 µm-től kisebb tartományba eső chipméreteket kutatnak.

Fotó: Osram