Rekordév a gumiabroncs-értékesítésben

Minden eddiginél több, összesen 3,1 millió darab gumiabroncsot értékesítettek Magyarországon a gyártói képviseletek a gumiabroncs nagy- és kiskereskedőknek tavaly, ami 9,7%-os növekedés az előző évhez képest – közölte a Magyar Gumiabroncs Szövetség.

A szövetség adatai szerint minden gumiabroncs-kategória eladása nőtt. A személygépkocsira való gumik értékesítése 9%-kal 2,4 millió darabra, a városi terepjárógumiké 23%-kal 182 ezerre, a motorkerékpár-abroncsok eladása 5%-kal 58 ezerre, a kisteherautó-abroncsoké pedig szintén 5%-kal 258 ezerre bővült. A nehézgépjárművekre való gumiabroncsok szegmensében az egy évvel korábbihoz képest a teherautó- és autóbuszgumikból 21%-kal több, 180 ezer, a földmunkagépekre való gumiabroncsokból 25%-kal több, 642 darab, a mezőgazdasági gépekre való gumiabroncsokból pedig 12%-kal több, csaknem 17 ezer fogyott.

Évszak szerinti bontásban a nyári gumik piaca 1,5%-kal, a téli gumik eladása 12%-kal bővült. A hosszú idő után újra divatba hozott négyévszakos abroncsok eladása jelentősen, 48%-kal nőtt, de a szegmens részesedése még így is csak 3,5%-a a teljes magyarországi gumiabroncspiacnak.