Smoke Pro Total-Tech füstgenerátor

Szép emlékű, amatőr méhész nagyapám füstölőjére még mindig élénken emlékezem. A szabad lakhelyválasztás elvét gyakorlatba átültető méhcsaládok meggyőzésének hatékony eszköze volt, elkóborlási helyük felfedezése után elég gyorsan visszakerültek korábbi, jól megszokott helyükre.

Szakmánkban a „füstölés” szóval viszont általában káros, kellemetlen vagy veszélyes jelenségeket jelölünk, gondoljunk csak az elhanyagolt dízelek kipufogójából kitörő füstfelhőre, a kopott motorú, olajzabáló autók kékes-szürkés füstpamacsaira vagy egy motortértűz látványára.

Az amerikai Redline Detection LLC terméke, a Smoke Pro Total-Tech szerencsére „jó füstöt” állít elő, esetenként megkönnyítve a diagnosztikával foglalkozók dolgát ➊.


A szerkezet működését dióhéjban, leegyszerűsítve leírni nagyon gyorsan megy: füstöt állít elő, melyet némi nyomással egy (elvileg) zárt térbe vezetünk, és megfigyeljük, hogy a füst tömítetlenség következtében elhagyja-e a lezárt teret, ha igen, akkor hol. A valóságban azért nem ilyen egyszerű a helyzet.

A termékcsaládot – tudomásunk szerint – hatféle kivitelben gyártják. A belépő szint a Smoke Pro Tech-Mate, a szerviz sűrített levegő hálózatát használja. A mellékelt vizsgálófolyadékból kis mennyiséget a készülékbe juttatva füstöt állít elő ➋, a készülék villamos csatlakozóit (1) az akkura rögzítve már indulhat is a vizsgálódás, a (4) csővégen füst jelenik meg.


A mellékelt 12 voltos halogénlámpa és a száz körüli vizsgálatra elegendő vizsgálófolyadék ➌.


A következő lépcső, a Smoke Pro Tech-Mate Plus már el van látva egy kalibrált áramlásmérővel, az ➊ ábrán kettes számmal jelöltük. Ez azt mutatja, hogy az adott nyomáson a feltöltött térből egyáltalán távozik-e valamilyen mennyiség.

A tesztünk tárgyát képező Smoke Pro Total-Tech a termékskála közepén helyezkedik el. Többlet tudása abban rejlik, hogy egy nyomásmérővel is felszerelték, ami lehetővé teszi a sok esetben nagyon fontos tápnyomás pontos beállítását (pl. EVAP-rendszer!). Véleményünk szerint sűrített levegős hálózat megléte esetén ez az optimális választás.

A Smoke Pro Air Complete már beépített szivatttyút is kapott, így a műhelytől távol is bevethető.

A termékcsoport csúcsán két készülék áll: a PowerSmoke Pro és a HD PowerSmoke Pro. Ezek már minden külső támogatás nélkül akár 1,4 bar nyomás előállítására is képesek. Egy alkalmazási példa: intercooler tömörzárás vizsgálata ➍.


Az IC kilépő oldalának csővégét lezárjuk a készülékhez mellékelt idommal (6). A belépő oldalhoz csatlakoztatjuk a szintén tartozék közdarabot (5), amibe illeszkedik a „füsto- kádó” csővég (4). A füstgenerátort a megadott mennyiségű vizsgálófolyadék betöltése után feszültség és nyomás alá helyezve indulhat a vizsgálat ➎.


A MAP-szenzor csövének tömörzáráshibáját a rendszert elhagyó füst egyértelműen mutatja ➏.


Egy diagnosztikával foglalkozó szerviz gyakran kerül olyan kilátástalannak tűnő helyzetbe, amikor egy összetett rendszer csőrengetegének apró tömítetlenségi hibáját kellene kijavítani. A pici repedés, szemmel nem is igen látható lyukacska esetleg még nem is okozna zavaró működési problémát, viszont a CE / MIL lámpa árulkodó fénye idegesíti a vezetőt, még inkább a szervizt, ahol a gombostűt kell(ene) megtalálni a szénakazalban. Ilyenkor kell(ene) levenni a polcról a füstölőt.

(További információ a Smoke Pro-termékekről az Autótechnika szerkesztőségén keresztül.)